OČEKUJEMO NASTAVAK PARTNERSTVA SA SNS: Usame Zukorlić, nosilac liste "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja"

N. Kočović

28. 03. 2022. u 11:00

SMRĆU Muamera Zukorlića, dugogodišnjeg verskog i jednog od političkih lidera Bošnjaka u Srbiji, pred njegovog sina, koji ga je nasledio na čelu Stranke pravde i pomirenja, stavljen je težak zadatak da nadomesti izostanak i nastavi putem koji je njegov otac trasirao za jednu od tri najveće partije koje okupljaju sandžačke Bošnjake.

ОЧЕКУЈЕМО НАСТАВАК ПАРТНЕРСТВА СА СНС: Усаме Зукорлић,  носилац листе Муфтијин аманет - Странка правде и помирења

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Mladi Zukorlić nosilac je parlamentarne liste simboličnog naziva "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja" koja će na glasačkom listiću biti pod rednim brojem osam.

Koji su glavni ciljevi Stranke pravde i pomirenja?

- Glavni ciljevi naše stranke su utkani u njeno ime. Želimo pravdu svakom čoveku i pomirenje među ljudima. To želimo, pre svega, regionu Sandžaka, zatim Srbiji i celom Zapadnom Balkanu.

Zašto Bošnjaci treba da ukažu poverenje baš vama?

- Bošnjaci treba da ukažu poverenje nama zato što smo mi jedina alternativa u Sandžaku.

Zato što smo stranka projekata i pozitivnih rezultata. Međutim, mi nismo samo stranka Bošnjaka, iako nam je to baza, već svih nacionalnih zajednica koje smatraju nas za lidere u rešavanju njihovih pitanja u ovoj državi. Mi smo i stranka dela pripadnika srpske nacionalnosti koji podržavaju koncept "i-i", koncept pravde i pomirenja, onako kako ga je utemeljio rahmetli akademik muftija Zukorlić.

Kakav izborni rezultat očekujete? Šta bi za vas bio uspeh, a šta neuspeh na izborima?

- Očekujemo da politika rahmetli muftije nastavi da napreduje još snažnijim korakom.

To bi za nas bio uspeh. Neuspeh bi za nas bilo slabljenje te politike.

Istakli ste da očekujete nastavak saradnje sa SNS-om na osnovu sporazuma koji ste postigli. Šta ste dosad zajednički uradili, a šta očekujete od dalje saradnje?

- Želimo da očuvamo partnerske odnose sa SNS-om, kao stožerom Vlade Srbije, da bi kroz te mehanizme nastavili da delujemo pozitivno za naš narod i naše glasače. Početak izgradnje auto-puta kroz Sandžak, izgradnja gasovoda prema Sandžaku iz dva pravca, investicije u opštinu Sjenica gde imamo stožernu vlast. Povraćaj određene vakufske imovine Islamskoj zajednici i akreditacija Internacionalnog univerziteta. Očekujemo u budućnosti konkretne korake na realizaciji drugih velikih infrastrukturnih projekata i nastavak otklanjanja nepravdi koje su raniji režimi učinili prema našem narodu.

Rekli ste da je ova kampanja prilika da na političkoj pozornici zaživi ideja vašeg oca o "etici u politici". Koliko ste zadovoljni atmosferom u aktuelnoj kampanji?

- Relaksirali smo odnose u kampanji tako što smo sa naše strane ukinuli politiku blaćenja i zamenili je politikom pozitivne energije i rezultata. Ne nasedamo na provokacije. Okrenuti smo dobru. Zadovoljni smo kampanjom u Sandžaku i u drugim mestima gde SPP ima glasače.

Kako ocenjujete odnose sa ostalim bošnjačkim liderima, Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom? Da li je moguć neki vid saradnje, na lokalnom ili republičkom nivou?

- Odnosi sa njima su standardni. Radimo na tome da podignemo svest bošnjačkih političara u Sandžaku da bi trebalo da se izdignu iznad ličnih interesa i da imamo barem minimum konsenzusa oko nekih najvažnijih pitanja za Bošnjake. Vid saradnje je moguć uz taj minimalni konsenzus. On bi podrazumevao da se poštuju svetinje, kao što je Islamska zajednica sa duhovnim centrom u Sarajevu, kao i to da se odreknu kriminalaca iz sopstvenih redova.

POVERENjE

DA li smatrate da ćete da dosegnete poverenje Bošnjaka koje je imao vaš otac i da ćete ispuniti njegov amanet?

- Verujem, ne samo da ćemo dosegnuti nivo na kojem je bio rahmetli muftija, već da ćemo otići i dalje političkim prodorima i kod Bošnjaka i kod drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)