VUČIĆ: Doneli smo odluku da se država odrekne prihoda sa carine za uvoz nafte

Novosti online

08. 03. 2022. u 21:21

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je Srbija sutra očekuje odluku EU o sankcijama Rusiji.

ВУЧИЋ: Донели смо одлуку да се држава одрекне прихода са царине за увоз нафте

Foto: Printskrin/ B92

Vučić je pojasnio da ne može lako da se nadoknadi 40 odsto gasa za EU koji dolazi iz Rusije, kao i 30 odsto nafte.

- Jasno je da to ne možete da nadoknadite, nije realno - rekao je on.

- Ako oduka bude da zabrane uvoz svih energenata, onda smo mi u problemu, ne može gas s neba da vam padne, to su trenutno najveći problemi - rekao je on

On je rekao da je danas Srbija donela odluku Vlade o izuzimanja carine na uvoz energenata, to će se odnositi na uvoz iz trećih zemalja.

- Cena evrodizela danas je 179 dinara u maloprodaji. Sutra ujutru u veleprodaji će biti 193. Svi koji prodaju po ovoj ceni gube novac. NIS bi to mogao da izgubi, ali male pumpe ne. Mi preduzimamo ovo: oslobađamo carinskih dadžbina za uvoz iz trećih zemalja, svi dobijaju Nisovu naftu. Sutra će vlada doneti odluku da marža bude 6 dinara. To je 199 dinara po sutrašnjoj ceni, na pumpama, što obezbeđuje dobru snabdevenost. Takođe, odlučili smo da imamo pravo indeksacije kada dođe do poremećaja. Država plaća 20 posto od ukupne akcize, država se toga odriče da bi mogla da stabilizuje cene i da se ljudi osećaju sigurno. Od 50 dinara, oko 12 dinara je tačan procenat prosečno između ova dva goriva. Na sutrašnji dan imali biste samo dva dinara veću cenu nego danas. Za poljoprivrednike subvencionišemo dotle, da na svim NIS-ovim pumpama ostane cena 179 dinara i da se ne menja najmanje mesec i po dana. Za sve druge biće minimalna povećanja da bismo obezbedili snabdevenost. 90 posto rasta cena država uzima za sebe.

BONUS VIDEO: CILj JE DA NAPRAVIMO ISTORIJU 3. APRILA: SNS predala potpise - Vučić kandidat za predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)