OD BEOGRADA DO ŠAPCA ZA 45 MINUTA! Vučić na obeležavanju početka izgradnje saobraćajnice Šabac–Loznica (VIDEO)

Novosti online/ V. M.

14. 02. 2022. u 11:57

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas obeležavanju početka izgradnje brze saobraćajnice Šabac–Loznica, kod Mačvanskog Prnjavora.

ОД БЕОГРАДА ДО ШАПЦА ЗА 45 МИНУТА! Вучић на обележавању почетка изградње саобраћајнице Шабац–Лозница (ВИДЕО)

Foto: V. M.

Predsednik je po dolasku razgovarao sa prisutnima, radnicima, kao i izvođačima radova.

- Put će biti završen pre kraja 2024. godine - konstatovao je predsednik. 

- Od Beograda do Šapca moći će da se stigne za 45 minuta, do Loznice za sat i 10 minuta - poručio je Vučić i dodao da će ovo "ojačati Mačvu i Podrinje", kao i da će privući investitore.

- To će dodatno da podigne ceo Podrinjski kraj i za turizam, i sve drugo. Značajno će da osnaži i Mačvu - rekao je Vučić i najavio da će kompanija "Mint", koja u Loznici zapošljava oko 500 ljudi, doći i u Šabac.

Podsetio je da u Loznici radi i Adijent koji zapošljava više od 1.300 ljudi.

Foto: V. M.

- Sve smo te fabrike mi doveli, ali su male plate, u Loznici i Šapci. Na tome moramo da radimo, da dovedemo još nekog investitora, i to višeg ranga, da bismo podigli plate - kazao je Vučić.

Kamil Hasijev, ambasador Azerbejdžana, napomenuo je da se prijateljski odnosi između dve zemlje uspešno razvijaju.

- Privreda Srbije pokazuje rast, uprkos pandemiji - dodao je Hasijev.

Predsednik Aleksandar Vučić, kazao je da Azvirt obavlja izvanredan posao.

- Do kraja 2024. godine imaćemo samo auto-put i brzu saobraćajnicu. Za razliku od mnogih koji obećavaju rušenje, mi samo obećavamo gradnju. Ovaj veliki infrastrukturni projekat umnogome će olakšati život ljudi i privući investitore. Reč je o projektu vrednom 467,5 miliona evra, od Rume do Šapca ići će auto-put, a od Šapca do Loznice brza saobraćajnica. Oni koji žive u Prnjavoru moći će da žive ovde, a da rade u udaljenim gradovima - kazao je predsednik i čestitao početak radova.

Kako Vučić objašnjava, radovi idu uspešno i završavaju se i pre ugovorenog roka.

- Brza saobraćajnica prema Loznici zaobilazi sva naseljena mesta. Trasa puta će ići bliže reci Drini. To su kilometri nove nade i perspektive. To je srpski san, ali on nije konačni cilj. On nije ideal jedne utopije o savršenom društvu, već put u pravom smeru ka napretku. Zato i danas hoću da čestitam ljudima u Mačvi, Jadru i Podrinju - rekao je predsednik.

- Danas ovde gradimo istoriju - kazao je Vučić.

Foto: V. Mitrić

Odgovori na pitanja novinara

Govoreći o svojoj spoljnopolitičkoj agendi, predsednik je najavio posetu Monaku i Španiji.

Predsednik je upitan o listi SNS za parlamentarne izbore, kao i za mogućnost sastanka sa navodnim ekolozima koji kampuju ispred Predsedništva.

- Onima koje podržavate, ne odgovara da govore o Jeleni Begović, Stojanu Radenoviću ili Dani Grujičić, što bi vam odgovaralo da se priča i o Mariji Zdravković. Mešao sam se u izbor prvih 20 imena na listi, i to je jedino što sam na Predsedništvu pročitao. Kad kažem mešao, to znači da sam razgovarao sa ljudima u Predsedništvu i molio da tako izgleda.

Vučić je kazao da je 170 lokalnih stranačkih odbora dalo svoje predloge za listu, kao i koalicioni partneri.

- To tako funkcioniše kod nas, u organizacijama demokratske orijentacije - rekao je.

- Što se tiče raznih protesta, ja svakoga dana imam proteste. Oni protestuju svakoga dana. Vidim da im nije dosadno, ima jagnjetine, bureka. Ako treba da pošaljem kafu, to ću uvek! - kazao je Vučić. - Ionako sam pogrešio oko nekih stvari, ali o tome ću kada se izbori završe. Za mene je mnogo važnije da radim za narod, nego da ispunjavam želje samoproklamovanih lidera - dodao je predsednik.

Foto: V. Mitrić

Govoreći o izjavi generala Milorada Stupara o Zdravku Ponošu, Vučić je kazao:

- O predsedničkim kandidatima neću govoriti, jedino što znam jeste da je Stupar legendarni general. Jedino sam ponosan kada jedan takav general hvali svoju vojsku - rekao je predsednik.

Vučić je prokomenatrisao i izjave Marinike Tepić da će SNS doživeti poraz, kao i njene najave da će biti lustracije novinara.

– Da se spremamo za poraz, ceo život čekate da izgubite, da li će to ovog puta biti ili ne videćemo na izborima, a što se tiče batinjana to vam je na nivou, a to što prete novinarima ja hoću ljudima da obećam da oni koji rade u Šolakovim i Đilasovim medijima da će moći uvek da rade i uvek će moći da štite njihove interese. Treba da bude sramota one koji prete vama i koji vam brane konferencije za novinare. To je razlika između nas, oni koji poštuju različitosti. Neka građani sami vide, na kraju nemojte da se sekirate, pobedićemo ih i verujte mi pobedićemo ih više nego ikada – rekao je Vučić.

Foto: V. Mitrić

Saobraćajnica Šabac—Loznica deo je projekta Ruma—Šabac—Loznica.

Foto: V. Mitrić

Ovo je, kako je rekao gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, „veliki dan za čitav kraj i dokaz da država i predsednik Vučić, kao nikad niko, pokazuju brigu, ne samo za ova, već i naredna naša pokolenja“.

Foto: V.Mitrić

Foto: V.Mitrić

Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na auto-putu Ruma—Šabac i brzoj saobraćajnici Šabac—Loznica, zaključen je 19. novembra 2019. godine sa azerbejdžanskom kompanijom "Azvirt".

Ukupna dužina deonice je 77 kilometara, od čega je auto-put Ruma—Šabac dužine 22 kilometara, a dužina deonice Šabac—Loznica koja će biti izgrađena u profilu brze saobraćajnice 55 kilometara.

Planirana je izgradnja ukupno 56 objekata, od čega 54 mosta i dve petlje.

Izgradnja auto-puta Ruma—Šabac i brze saobraćajnice Šabac—Loznica jedan je od prioritetnih zadataka u drumskom transportu, s obzirom na to da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve i zapadne Srbije i Vojvodine, ali i ovog dela Srbije sa regionom, pre svega sa BiH.

Moderna saobraćajnica koja će povezati Rumu i Loznicu, u ukupnoj dužini od 77 km, obuhvataće tri prostorne celine: deonica Ruma — (Šabac) most na Savi, u dužini od 22 km će biti auto-put u punom profilu, druga celina je most preko reke Save i treća je deonica čija izgradnja danas počinje Šabac—Loznica.

Ta deonica će biti brza drumska saobraćajnica, trasa će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći državni put IB reda broj 26 (raniji magistralni put M-19).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)