OBRAĆANJE ESKOBARA I LAJČAKA U BEOGRADU: Konferencija za novinare predstavnika EU i SAD (VIDEO)

Novosti online

03. 02. 2022. u 17:04

MIROSLAV Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara održali su konferenciju za novinare u Beogradu.

ОБРАЋАЊЕ ЕСКОБАРА И ЛАЈЧАКА У БЕОГРАДУ: Конференција за новинаре представника ЕУ и САД (ВИДЕО)

Foto N. Skenderija

Lajčak je na početku konferencije rekao koliko puta je do sada posetio Beograd. On je naveo da se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, Ivicom Dačićem...

- Drago mi je što sam ponovo u Beogradu. Ovo je moja prva poseta ove godine. SAD i EU imaju dugogodišnju zajedničku istoriju kada je reč o Balkanu. Pozdravljamo posvećenost Srbije dijalogu. Želimo da vidimo brz napredak u normalizaciji odnosa. Jasno smo rekli da sve što je dogovoreno u prošlosti mora da se sporvede. To se odnosi na obe strane u dijalogu. Put Beograda i Prištine je u Evorpskoj uniji i treba se posvetiti ekonomskim pitanjima i ekonomskom razvoju - rekao je Lajčak i dodao da je takođe imao razgovore sa civilnim društvom.

Nakon obraćanja Lajčaka, novinarima se obratio Eskobar koji je rekao da je prvi put u Beogradu.

Foto N. Skenderija

- Milism da je bitno što sam u Beogradu. Ova poseta odražava jedinstvo SAD i EU u verovanju da bi Balkan morao da bude deo evropske zajednice. Mi nismo deo ovog dijaloga, ali smo spremni da pomnognemo na svaki način - rekao je Eskobar i dodao da podržavaju dijalog Beograda i Prištine.

On je na pitanje novinara objasnio zbog čega je došlo do sankcija na zapadnom Balkanu.

- Svrha moje posete ovde je da podržim gospodina Lajčaka u njegovim naporima da pokrene ponovo ovaj dijalog. Moji sastanci su bili zajedno sa njegovim i bili su vezani za dijalog. Sankcije na zapadnom balkanu se tiču korupcije i usmereni su na rešavanje jednog od najtežih problema vezanih za čitav zapadni Balkan. To je najteži i najznačajniji problem za mladu generaciju. Po pitanju ZSO je da sve što se dogovori u dijalogu treba da se sprovede i to je poruka koju smo zajednički preneli u Prištini - rekao je Eskobar.

Foto N. Skenderija

O IZBORIMA

- Mi verujemo da ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima. Imaju pravo da glasaju. To smo preneli našim partnerima. Postoje standardi, postoji ustanovljena evropska praksa koja omogućava ljudima da glasaju - rekao je Lajčak.

O NASTAVKU DIJALOGA

- I predsednik Vučić i Kurti rekli su više puta da su spremni da dođu u Brisel kada budu bili pozvani. Obojica su posvećeni procesu i shvataju koliko je on važan. U poslednjih meseci smo radili na pripremi novog sastanka. Bio sam uključen u diplomatskim odnosima. Pitanje je kada a ne da li će se taj sastanak desiti - kaže Lajčak.

Foto N. Skenderija

Tekst potpisa

O ZSO

- Iz američke perspektive, o modelima ZSO mora da se diskustuje, zato što je dogovoreno da se da diskutuje. Mi ne znamo kako to treba da se materijalizuje, to je za Beograd i Priština da diskutuju kroz dijalog u organizaciji EU. Svi dogovori koji budu postignuti, mi ćemo ih podržati finansijski, politički i tehnički - rekao je Eskobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!