PONIŠTENA PRESUDA IVANU TODOSIJEVIĆU: Novo suđenje za "verbalni delikt" u februaru

D. Zečević

14. 01. 2022. u 13:50

VRHOVNI sud tzv. Kosova ukinuo je presudu Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini kojom je Ivan Todosijević, bivši ministar lokalne samouprave, zbog izjave o slučaju Račak, osuđen na dve godine zatvora zbog "izazivanja nacionalne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti" i odlučio da slučaj vrati na ponovno suđenje.

ПОНИШТЕНА ПРЕСУДА ИВАНУ ТОДОСИЈЕВИЋУ: Ново суђење за вербални деликт у фебруару

Foto Arhiva

Naime, kako je za "Novosti" rekao Nebojša Vlajić, branilac Todosijevića kome je i zvanično uručena pismena odluka Vrhovnog suda, presuda je ukinuta posle podnošenja njegovog zahteva za zaštitu zakonitosti odnosno vanrednog pravnog leka, a ponovno suđenje zakazano je za 11 februar ove godine.

- Ukoliko sudsko veće postupi po primedbama koje sam podneno, odnosno ukoliko žele da rade pošteno i bez pristrasnosti, Todosijeviću će biti izrečena oslobađajuća presuda - ističe advokat Vlajić za "Novosti", napominjući da je odluka Vrhovnog suda za uvažavanje pravnog leka retkost ali da je pravedna i pravična.

I dok advokat Vlajić naglašava da nigde na svetu ne postoji kazna za verbalni delikt, Osnovni sud u Prištini osudio je na dve godine zatvora Todosijevića, bivšeg ministra i predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, kao i čelnika Srpske liste, decembra 2019 godine zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja dvadesetogodišnjice bombardovanja tadašnje SRJ da je Račak koji je bio povodod za bombardovanje - izmišljen.

Optužnica kojom mu se stavlja na teret "podsticanje na nacionalnu, versku mržnju odnosno netoleraanciju" izazvala je revolt među srpskim življem u pokrajini dok su politički predstavnici Srba isticali da se tom presudom želi zabraniti Srbima da misle i da govore.

BONUS VIDEO: BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU - Potresna ispovest starice iz Rudara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024