MALI ODGOVORIO ŠOŠKIĆU: Paušalni i proizvodni istup kao pokušaj skretanja pažnje sa značajnog uspeha naše zemlje

Novosti online

21. 12. 2021. u 10:08

MINISTAR finansija Siniša Mali ocenio je danas da su kritike bivšeg guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića pokušaj skretanja pažnje sa značajnog uspeha naše zemlje, i to u nedelji kada je Komitet Saveta Evrope MANYVAL objavio izveštaj o napretku Republike Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

МАЛИ ОДГОВОРИО ШОШКИЋУ: Паушални и производни иступ као покушај скретања пажње са значајног успеха наше земље

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Jadranka Ilić

- Ne mora se nužno potez gospodina Dejana Šoškića, glavnog protagoniste ovako lošeg pokušaja, pripisati njegovoj malicioznosti, već površnosti, nerazumevanju i nedovoljnom interesovanju za ovu značajnu oblast. Koliko se površno bavio ovom temom, toliko se površno bavio i monetarnom politikom, što je dovelo do nestabilnog kursa i ogromne inflacije. Podsećam ga da je NBS, na čijem je čelu bio, jedan od najznačajnijih nadzornih organa i kreatora politike u preventivnom delu sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i da bi za njega bilo uputstveno da se o tim funkcijama bar donekle informisao - rekao je Mali.

Kako je objasnio, paušalni i površni istupi, ali i još isprazniji zaključci gospodina Šoškića zaslužuju sažet prikaz svega do sada urađenog na ovom polju.

- Komitet eksperata Saveta Evrope istakao je da je Srbija unapredila mere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prikazujući značajan napredak u nivou usklađenosti sa preporukama Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). Pored specijalizacije i obuke policijskih i tužilačkih jedinica, izmena krivičnog zakonodavstva, uvođenja centralne evidencije stvarnih vlasnika pravnih lica, licenciranja računovođa, revizora, posrednika u zakupu i prometu nepokretnosti i priređivača igara na sreću, propisivanja posebno restriktivnih uslova za osnivanje finansijskih institucija i učesnika u oblasti digitalne imovine, uspostavljen je partnerski odnos sa privatnim sektorom, te tako u radu Koordinacionog tela zajedno učestvuju predstavnici državnog i privatnog sektora. Da usklađivanje sa preporukama FATF nije lak zadatak, svedoči činjenica da je u ovom trenutku Srbija po usaglašenosti sa 40 preporuka FATF ispred Kanade, SAD, Velike Britanije, Austrije, Slovenije i većine drugih članica EU. Uvođenjem sistema primene ciljanih finansijskih sankcija za finansiranje terorizma i nedozvoljene proliferacije, koji u vreme Vašeg stručnog upravljanja NBS nije ni postojao, Srbija se trenutno u ovom segmentu nalazi ispred EU - objasnio je on.

Napomenuo je da usvojeni zakoni, podzakonska akta, smernice i mehanizmi nisu „mrtvo slovo na papiru“, kako to Šoškić kaže, o čemu najbolje svedoči broj osuđenih lica za pranje novca, kojih je samo tokom prošle godine bilo više od šezdeset.

- U vreme Vaše vladavine ta brojka je asimptomatski težila nuli. Prisetićemo se 2011. godine i rezultata Vaše politike, koja je rezultovala najpre hapšenjem nekoliko službenika, a potom i gašenjem Uprave za igre na sreću. Bilo je potrebno nekoliko godina da se sistem od takvog udarca oporavi, ali sa zadovoljstvom Vas obaveštavam da smo uspeli da ponovo osnujemo i uspostavimo jednu toliko važnu instituciju, koja je prošla najstrože provere i za koju sa ponosom možemo da kažemo da je u potpunosti usklađena sa svim preporukama FATF, što je i MANYVAL potvrdio. Da i ta institucija nije „mrtvo slovo na papiru“ govori akcija koju su pripadnici te Uprave sproveli zajedno sa predstavnicima MUP-a, septembra ove godine. Rezultat se meri desetinama podnetih krivičnih prijava, oduzetih sredstava i ugašenih nelegalnih objekata - istakao je Mali.

Ministar je rekao da o efektivnosti sistema Srbija redovno izveštava MANYVAL, koji je jedino telo koje ocenjuje nivo usaglašenosti ovog segmenta sa očekivanim rezultatima FATF.

- Ne znam da li ste upoznati sa promenama u metodologiji ocenjivanja FATF, ali do ovoga još uvek nije došlo, ne zbog naše nespremnosti, već zbog kalendara i plana MANYVAL-a. Međutim, kako je Srbija prva zemlja u Evropi koja je ocenjivana u novom, petom krugu vrednovanja, bićemo u prilici i da prvi demonstriramo kako sve to primenjujemo u praksi - naveo je on.

U pogledu ocene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, Mali je istakao da je neprimerena Šoškićeva pogrešna interpretacija Bazelovog indeksa (Basel Anti-Money Laundering Index), po kome se Srbija inače nalazi u srednjem nivou rizika.

- Možete pročitati sve dosadašnje procene rizika, koje u skladu sa svim predviđenim standardima i najboljom praksom odražavaju realno stanje stvari u ovoj oblasti. Nivo rizika je srednji, a u skladu sa svim drugim kontekstualnim faktorima Srbija se ne smatra zemljom visoke pretnje sa ovog aspekta. Iskoristiću priliku da Vas informišem da je Vlada Srbije u septembru ove godine usvojila nove procene rizika od pranja novca, finansiranja terorizma, ali i od nedozvoljene proliferacije i kriptovaluta, čime smo napravili značajan iskorak i utvrdili praksu za čitav region - rekao je Mali.

On je naveo da će i Šoškić u narednih nekoliko dana moći da pročita pomenute procene i predlog novog akcionog plana.

- Možete pročitati i neku od publikacija, prevoda dokumenata FATF, smernica i primera najbolje prakse javno dostupnih i objavljenih na veb-sajtovima naših institucija, ili možete posetiti neki od desetina okruglih stolova, seminara i skupova koje godišnje organizujemo zajedno sa privatnim sektorom i partnerskim institucijama iz inostranstva, kako biste se bolje upoznali sa ovom tematikom - zaključio je Mali.

BONUS VIDEO - PORESKE NOVINE: Slobodan Trivić o mogućnosti da se uštedi novac

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)