SRBIJA MOŽE DA BUDE ZADOVOLJNA Premijerka Brnabić: "Očekujem otvaranje klastera do kraja godine"

Tanjug

02. 12. 2021. u 14:42

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine, na međuvladinoj konferenciji.

СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ ЗАДОВОЉНА Премијерка Брнабић: Очекујем отварање кластера до краја године

Foto: Tanjug

Brnanbićeva je rekla da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem o napretku i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava.

- Konstatovan je i napredak u oblasti slobode izražavanja i medija, što je takođe važno, jer smo kao vlada mnogo poklonili pažnje tom pitanju - rekla je premijerka.

Kada je reč o ekonomiji, Srbija ima dobar izveštaj i pohvale, rekla je Brnabićeva i dodala da stabilnost i brz oporavak dolaze u vreme kada se i dalje borimo sa pandemijom korona virusa.

Radilo se, kaže, na reformama u oblasti vladavine prava, na perporukama GREKO, borbi protiv organizovanog kirminala.

Navodeći da je Evropska komisija preporučila državama članicama otvaranje oba klastera (3 i 4), Brnabićeva je kazala da se i dalje radi direktno sa državama da Srbija dobije tu podršku i otvori makar jedan od dva klastera.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa državama članicama, odgovaramo na sva otvorena pitanja, dajemo razjašnjenja - rekla je ona.

Premijerka je rekla da je izveštaj EK predstavljen svim relevantnim organizacijama i udruženjima, navodeći da joj je posebno važno da naglasi da se otvoreno i transparentno komunicira sa svim činiocima u društvu.

Sledeći korak su izmene Ustava u domenu pravosuđa, podsetila je premijerka, dodajući da je referendum zakazan za 16. januar i da će do tada predstaviti građanima o čemu se odlučuje na referendumu i zašto su te reforme važne.

Ukazala je i da je podrška građana Srbije za članstvo u Evropskoj uniji na nivou od 57 odsto.

U Skupštini Srbije je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, a poslanici će oko 18 časova glasati za predloge zaključke koje je povodom izveštaja predložio Odbor za evropske integracije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024