MINISTRI EU POZITIVO O SRBIJI: Otvaranje klastera moguće narednih nedelja

Tanjug

23. 11. 2021. u 20:06

SAVET EU dao je danas jasnu podršku Srbiji i njenom evropskom putu, a u narednim nedeljama očekuje se i dogovor zemalja članica o eventualnom otvaranju novih poglavlja odnosno klastera sa Srbijom.

МИНИСТРИ ЕУ ПОЗИТИВО О СРБИЈИ: Отварање кластера могуће наредних недеља

Foto AP

-Kada je reč o Srbiji mnogo ministra je naglasilo da je napredak ostvaren i to je pozitivna procena. Bilo je i nekih intervencija koje su ukazivale i na korake koje Srbija jos mora da uradi kako bi otvorila nova poglavja, izjavio je državani sekretar Slovenije, Gašper Dovžan.

Dovžan je u odgovoru na pitanje Tanjuga kako se među zemljama članicama vidi mogućnost da Srbija do kraja ove godine otvori nove kalstere, ocenio da je ”generalna atmosfera dobra i da Srbija ima podršku”.

Kada su u pitanju koraci koji bi još trebalo da budu učinjeni, Dovžan navodi da je među ministrima EU navedeno pitanje ustavnih amadmana u zemlji o kojima će se glasati do karja meseca.

Na današnjoj debati o proširenju u Savetu EU učestvovao je i komesar za proširenje Oliver Varheji, koji je izneo podršku Evropske komisije otvaranju novih klastera sa Srbijom.

-Pozicija Evropske komisije je jasna, poručio je na kraju sastanka komesar za prvosuđe Didije Rejnders.

Dovžan, koji je i predsedavao sastankom Saveta EU, kaže da među ministrima EU postoje ”pozitive ocene” posebno kada je reč o napretku Srbije i Severne Makedonije.

Sa ministraskog sastanka je poručeno da EU mora da zadrži kredibilitet kad je reč o procesu proširenja i da zemlje kandidati moraju biti nagrađene za napredak koji čine na EU putu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)