VUJOVIĆ SA DELEGACIJOM BIH: Regionalna saradnja važna za rešavanje ekoloških problema

Tanjug

17. 11. 2021. u 17:05

SARADNjA Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti ekologije bili su tema današnjeg sastanka ministarke zaštite životne sredine Irena Vujović sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i njegovim koleginicama ministarkom prostornog uređenja i građevine Srebrenkom Golić i okoliša i turizma Editom Đapo.

ВУЈОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ БИХ: Регионална сарадња важна за решавање еколошких проблема

Foto: ministarstvo životne sredine

Kako je saopšteno Vujović je ministre iz BiH upoznala sa aktivnostima koje je Srbija preduzela ove godine u cilju rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini.

- Nakon uklanjanja preko 10.000 kubika plivajućeg otpada sa Potpećkog jezera, formirali smo Zajedničko telo četiri ministarstva za koordinaciju i saradnju na rešavanju problema otpada na Drini i Limu, kao i radnu grupu za koordinaciju rada lokalnih samouprava u slivovima reka i njihovih pritoka - izjavila je Vujović.

Ona je navela da je Srbija preduzela i konkretne korake u rešavanju problema deponija koje se nalaze uz reke.

Istakla je da je deponija "Stanjevine" na obali Lima zatvorena i rekultivisana.

- U toku je izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši, a nakon što bude puštena u rad sledeće godine otpad iz Projepolja, Priboja i Nove Varoši se više neće odlagati na nesanitarnoj deponiji u Priboju, koja će takođe biti sanirana i rekultivisana - rekla je ona.

Ministarstvo je izdvojilo sredstva i za postavljanje plutajućih brana na Limu na teritoriji ove tri opštine, a uklanjanjo je više divljih deponija u slivnom području.

- Srbija je posvećena rešavanju višedecencijskog problema otpada koji zagađuje i Lim i Drinu, ali budući da to nije samo pitanje Srbije, već i susednih Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potrebno je da unapređujemo prekograničnu saradnju i da zajednički pristupamo rešavanju ekoloških problema koji se tiču svih nas i naših građana - poručila je Vujović.

Košarac je naglasio potrebu da se u rešavanje ovog problema aktivno uključe i nadležne institucije u Crnoj Gori, i predložio da u januaru 2022. godine bude domaćin sastanka nadležnih ministara tri države kako bi se definisali budući koraci.

On je ukazao na potrebu regionalne saradnje kada je u pitanju implementacija obaveza proisteklih iz usvojene Zelene agende.

Učesnici današnjeg sastanka izrazili su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju unapređenje saradnje u oblasti ekologije, kao i potrebe aktivnog rada na implementaciji politika zaštite životne sredine.

Dogovoreno je održavanje periodičnih sastanaka na ministarskom nivou u cilju intenziviranja saradnje u ovoj oblasti, navodi ministarstvo.

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere