VUČIĆ U NOVOM SADU: Continental Automotive Serbia ključna prekretnica u razvoju Srbije (VIDEO)

Novosti online/ Z. Grumić

10. 11. 2021. u 12:14 >> 14:27

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu.

ВУЧИЋ У НОВОМ САДУ: Continental Automotive Serbia кључна прекретница у развоју Србије (ВИДЕО)

FOTO: Novosti


Svečanosti u poslovnoj zoni Kać prisustvovali su i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi gosti.

Predsednik u obilasku fabrike

Predsednik je obišao radove na fabrici.
- Ovo će da bude najveća i najznačajnija fabrika, biće najveći izvoznik, za godinu dana biće završena - poručio je predsednik Vučić i dodao da će preko dva posto učestvovati u ukupnom BDP-u Srbije.
- Stvaraće se u ovoj fabrici više od dva odsto BDP-a, što nemamo ni u jednoj drugoj fabrici.

- U ovoj fabrici biće otvoreno oko 600 radnih mesta - kazao je predsednik.

- Ja sam molio naše prijatelje iz Nemačke da sledeću otvore u Nišu. Od ove fabrike imaće koristi i Novi Sad, kao i cela Vojvodina - rekao je predsednik i dodao da će "svaki automobil imati displeje Kontinentalove i sve će biti napravljeno u Srbiji".
 

Obraćanje predsednika Vučića


Predsednik se na početku zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu.
- Ova fabrika znači ključnu prekretnicu u razvoju Srbije, njeno učešće u BDP-u biće najveće, više od dva posto, njen izvoz biće najveći. Ovo je visokotehnološka mega fabrika. Dozvolili su mi da kažem da sledeća mega fabrika ide u Niš, što će biti prekretnica za ovaj deo Srbije - poručio je Vučić i dodao da još mnogo toga očekuje u Novom Sadu.

- Očekuju se velike promene da nastupe u automobilskoj industriji u celom svetu, to je upravo ono što će raditi fabrika Kontinentala u Kaću, pošto će automobili biti drugačiji, autonomni, odnosno bez vozača. Moraćemo zbog toga mnogo toga da promenimo ovde u zemlji, da menjamo zakone i idemo ka e-mobilnoj industriji, kako bismo bili lideri u toj oblasti u ovom delu Evrope. Ja vam javno obećavam još veću podršku države, ukoliko odlučite da narednu fabriku otvorite u Nišu - kazao je on. Dodao je da se globalne promene u tom smislu očekuju već za 15 do 20 godina i da nam je fabrika Kontinentala najbolja priprema za ono što sledi.

- Kada sam postao predsednik vlade 2014. godine 17.000 ljudi radilo je u nemačkim firmama, danas je taj broj 75.000. Za kratko vreme zajedno smo uspeli da napravimo ovakvu razliku. Ne bismo to uspeli bez velikih investicija iz EU, pre svega iz Nemačke. Radnicima poručujem da ostanu ovde, u svojoj zemlji - rekao je predsednik, koji je potom, zajedno sa rukovodstvom fabrike i nemačkim ambasadorom simbolično položio dokumenata od značaja za fabriku u kapsulu.


Pitanja novinara

O Erdoganovoj izjavi

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prilikom njegove posete Istanbulu, najavio da će doći u Srbiju.
- Erdogan je rekao da će doći u Beograd, mi smo spremni i da odemo u Ankaru. Ovoga puta neću komentarisati njegove izjave o BiH i regionu - kazao je Vučić.

O poseti Eskobara BiH

Predsednik je, na pitanje kako ocenjuje rezultate posete BiH izaslanika SAD Gabrijela Eskobara i poruke vezane za poštovanje Dejtonskog sporazuma, rekao da Dejtonski sporazum nikada nije menjan.
- Srbija je za poštovanje Dejtonskog sporazuma i ne postoji izvorni i neizvorni tekst - poručio je Vučić.

O krivičnoj prijavi za negiranje genocida protiv novinara Tanjuga

- To je nešto o čemu bih mogao duže da govorim. To što se dogodilo Marku Ivasu je užas. I to će biti proglašeno kao najveće "demokratsko pravo". To što se tiče Komšića i prebacivanja celokupnom srpskom narodu, to uvek rade. Prebacivanje krivice na celokupan srpski narod, to ni za koga nije novost. Ivas je slobodan novinar i njegovu profesiju i pravo na stav ćemo u Srbiji poštovati - rekao je Vučić
O muralu Ratku Mladiću

- Koliko sam saznao taj mural je uništen. Da je policija štitila mural, mural ne bi bio uništen. Policija je štitila građane od međusobnog sukoba. Policija je štitila javni red i mir i ponašala se profesionalno. Nismo štitili nijedan mural, ni grafit. Ja razumem da sam kriv svima za sve. Ostavite se tih besmislenih igara. Između skupova podrške i protiv murala, ja biram fabriku. Svi koji su privedeni, a privedeno je šestoro-sedmoro, protiv njih su podnete prekršajne prijave i odmah su pušteni kući - rekao je predsednik.

- Danas, kažu, ti isti koji su tobož protiv ratnih zločinaca objavljuju intervju Nasera Orića u kom on tvrdi da su u Srebrenici hteli da me ubiju neki iz Srbije - kaže Vučić, koji dodaje:

- Njih jedino interesuje kako da se ocrni Srbija. Na Srbiju mora da se povećava pritisak sve vreme. U poslednjih sedam dana su me lažno optužili da sam bio u Petrinji i da sam nekoga tamo šutirao. Ja u tom mestu nisam nikada bio.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da su pritisci na dijalog osetni i da se mora poštovati ono što predviđa Briselski sporazum.
 

Nova fabrika biće jedna od najvećih Kontinentalovih fabrika u svetu

Ova nova fabrika je druga faza realizacije Kontinentalove investicije u Novom Sadu, čija je ukupna vrednost 140 miliona evra.
Radovi na izgradnji fabrike nedaleko od Kaća počeli su pre pet meseci, a kompletan objekat, kako je planirano, treba da bude završen do septembra sledeće godine.
U prvoj fazi svoje investicije Kontinental je u novosadskoj industrijskoj zoni Sever 4 otvorio prvu fabriku, u kojoj je počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju. Nova fabrika u izgradnji biće četiri puta veća od prve, a u konačnoj fazi planirano je da bude jedna od najvećih Kontinentalovih fabrika u svetu.
- Ovo je napredak ne samo za nas kao kompaniju, već i za ceo region -izjavio je Frank Rabe, direktor poslovne jedinice u Kontinentalu.
Celokupna investicija, kako je ranije najavljeno, obezbediće 500 novih radnih mesta.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)