SASTALI SE VUČIĆ I VANG JI: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine je iskreno i veliko (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 10. 2021. u 10:24 >> 11:34

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji.

САСТАЛИ СЕ ВУЧИЋ И ВАНГ ЈИ: Челично пријатељство Србије и Кине је искрено и велико (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. K.

Posle tet-a-tet sastanka u Palati Srbija, održan je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je na početku obraćanja istakao da su odnosi Kine i Srbije odlični, pogotovo u sferi ekonomske razmene.

- Imamo čelično prijateljstvo, i želim da se zahvalim predsedniku Siju i ministrju Jiu. Ono na čemu posebno želim da se zahvalim je to što je ministar istakao neophodnost razvoja savremenih tehnologija, robotike, i uz pomoć Kine Srbija može tu mnogo da napreduje.

Ministar Ji je rekao da se u potpunosti slaže sa rečima predsednika Vučića.

- Meni je mnogo drago što sam ponovo u poseti lepoj Srbiji. Nas i Srbiju veže veliko prijateljstvo. Milijardu i 400 miliona Kineza znaju da imaju jednog velikog prijatelja u Evropi, a to je Srbija. Prijatelja koji poštuje teritorijalni integritet, i zainteresovan je za saradnju, a to je predsednik Vučić - rekao je Ji.

Foto: S. K.

On ističe da je Srbija zemlja koja ima svoje principe, a da je srpski narod - narod sa kičmom.

- Ponosni smo što imamo tako istinskog i dobrog prijatelja. Pod strateškim vođstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Vučića naše tradicionalno prijateljstvo zrači novu vitalnost. Kina će nastaviti da poštuje teritorijalni integritet Srbije, i po tim pitanjima će stajati blisko uz srpski narod - rekao je šef kineske diplomatije.

Vang Ji je rekao da je saradnja Srbije i Kine u okviru projekta "Pojas i put" odlična, i da nastavlja da se razvija odličnim tempom.

- Znamo da postoje primedbe sa strane zbog naše duboke saradnje. Ali mi ćemo istrajati. Jer ono što mi radimo nije samo zbog naših interesa, već da bi doprineli miru i stabilnosti, kao i pravdi. Mi smo na ispravnoj strani istorije. Uveren sam da će Kina i Srbija nastaviti da razvijaju strateško partnerstvo - zaključio je Ji.

Plenarni sastanak

Posle sastanka tet-a-tet Vučić i Ji su predvodili delegacije na zajedničkom sastanku, gde su pred kamerama razmenili poruke uvažavanja.

- Verujem da, i pored toga što su odnosi odlični, možemo da ih podignemo na još viši nivo. Naše prijateljstvo je iskreno i veliko, i nije čudo što ga neretko nazivamo čeličnim. Vama hvala što podržavate naš teritorijalni integritet. Baš kao što mi poštujemo politiku jedne Kine - rekao je Vučić.

Foto: D. Milovanović

Predsednik je rekao da su naše zemlje u poslednjih pet godina utrostručili trgovinsku razmenu, i da je to ogromna korist za građane Srbije, kao i učešće Srbije u inicijativi "Pojas i put".

- Još jednom vam hvala, i prenesite moje najsrdačnije pozdrave predsedniku Siju, uz nadu da će pandemija što pre proći, pa ćemo ga ugostiti u Beogradu - rekao je predsednik.

Ministar Ji je rekao da predsednik Si duboko vrednuje lično prijateljstvo i poverenje sa predsednikom Vučićem.

- Naši odnosi su bazirani na međusobnom poštovanju i na korist je naših naroda. Cilj nam je da solidarno očuvamo ravnopravnost na međunarodnoj sceni. Ponosni smo zbog razvoja naših odnosa - rekao je šef kineske diplomatije.

Foto: D. Milovanović

Vučić je potom pozvao ministra Tomislava Momirovića da uruči kineskoj delegaciji građevinsku dozvolu za deonicu pruge Novi Sad-mađarska granica.

- To znači dragi prijatelju da krećemo i u fizičku izgradnju tog dela pruge koji će da spoji Srbiju sa Mađarskom, ali i sa centralnom Evropom - rekao je predsednik.

Ji se sinoć sastao sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, dok je jutros razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (50)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)