SAMIT POKRETA NESVRSTANIH U BEOGRADU - Večera u Narodnoj Skupštini Srbije (FOTO/VIDEO)

Novosti online/S.S.R/Tanjug

11. 10. 2021. u 07:39 >> 20:31

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na sastanku na visokom nivou, posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja na Beogradskom sajmu.

САМИТ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ У БЕОГРАДУ - Вечера у Народној Скупштини Србије  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Foto: N.Skenderija

 

20:00 Večera u Skupštini Srbije

Predsednik Narodne Skupštine Srbije Ivica Dačić primio je večeras predstavnike Pokreta nesvrstanih zemalja u srpskom parlamentu, gde je priređena svečana večera. 

Foto: N.Skenderija

 

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Skenderija

 

19:00 Narodna Skupština Republike Srbije uoči večere za zvanice Samita

Foto: Tanjug

 

14:25 - Dodik - Važno da se čuo stav Republike Srpske na Samitu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma važno što su se na Samitu nesvrstanih u Beogradu čuli stavovi Republike Srpske i da je ovaj skup bio prilika da u obraćanju kaže da je BiH zemlja neslobode, protektorata SAD, jednog broja evropskih zemalja, Japana i Kanade, te da te zemlje ruše sistem UN.

Dodik je rekao da je imao priliku da kaže da su te zemlje deo nelegalnog Saveta za implementaciju mira, koji je nametao određena rešenja i davao podršku opet nelegalnom visokom predstavnika, koji se upustio u zakonodavnu i ustavnu materiju.

- Ovo je bila prilika da kažem da te zemlje ruše sistem UN da im nije potrebna dozvola Saveta bezbednosti UN za imenovanje svakog visokog predstavnika, što je ovaj put izostalo i da oni pokušavaju da nametnu čoveka koji, opet, blefira da je on neki visoki predstavnik i da ima neku moć - izjavio je Dodik novinarima u pauzi Samita.

Prema njegovim rečima, to govori da BiH, ako želi da bude zemlja, mora prvo da se oslobodi međunarodnog tutorstva i da postane slobodna, a da se narodima, ljudima, građanima unutar BiH dozvoli da dogovore kakva je BiH moguće.

- Sve drugo vodi u raskol i to sam veoma jasno rekao da je BiH pred raspadom i da to, ovi koji drže protektorat i upravljaju time pokazuju sve veću nervozu i pokušavaju raznim pretnjama sankcijama, a verovatno će uskoro početi da prete i grubom silom - istakao je Dodik.

On je dodao da je to svojstveno velikim, arogantnima, koji misle da je sve dopušteno i zato je bilo važno da se to kaže zemljama koje dele vrednosti Pokreta nesvrstanih, jer su mnoge od njih veoma zavisne od velikih sila.

Dodik je rekao da je razgovarao i sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom, koji je vodio prethodno zasedanje Generalne skupštine i koji ima ambiciju da ova skupština ima daleko veći značaj nego do sada.

- Njegova impresija je da je neophodno u vremenu ovakve nestabilnosti apsolutno jačati globalnu organizaciju UN, s čime se sam se saglasio - rekao je Dodik i najavio niz drugih bilateralnih sastanaka na marginama samita.

Foto: Tanjug

 

14:20 - Habib i Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Libana Abdalom Bouom Habibom koji boravi u Beogradu povodom obeležavanja 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja na kojoj je učestvovala i delegacija Libana.

Kako je saopštilo srpsko ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je libanskom kolegi rekao da dve zemlje baštine dugu tradiciju diplomatskih odnosa koji ove godine navršavaju 75 godina, poručivši da je Srbija opredeljena da dalje jača politički dijalog, kao i ukupne odnose sa Libanom

14:15 - Šahid - Pokret da se bavi aktuelnim pitanjima bipolarnog sveta

Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid ocenio je da će Pokret nesvrstanih ostati relevantan u budućnost i naglasio da zemlje članice ovog pokreta moraju da se bave aktuelnim pitanjima u vreme multipolarnog sveta.

Šahid je za Tanjug na marginama samita kojim se obeležava 60. godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, ukazao da je ovaj pokret osnovan u vreme kada su postojala dva politička bloka moći, a da je sada vreme multipolarnog sveta.

- Pokret nesvrstanih mora da počne da počne da razmišlja aktuelnim pitanjima u vreme nove realnosti multipolarnog sveta i on će ostati relevantan - rekao je Šahid.

On je istakao da je Pokret nesvrstanih osigurao da u poslednjih 60 godina određen broj zemalja, uključujući neke veoma male, ostanu relevantne.

- One su igrale važnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti, one su zadržale važnu ulogu u razvoju nekih aktivnosti i još važnije, one su blisko sarađivale u Ujedinjenim nacijama da osiguraju da se principi UN univerzalno poštuju - naglasio je Šahid.

Na pitanje koliko je važna saradnja između članica Pokreta nesvrstanih u vreme kada se svet suočava sa mnogim problemima, kao što su pandemija virusa korona, klimatske promene i energetska kriza, Šahid je rekao da ta pitanja nemaju granice i izrazio uverenje da je Pokret nesvrstanih kao organizacija koja okuplja veliki broj država relevantan za njihovo rešavanje.

13:45 - Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

Predsedniku Gane uručen je orden Republike Srbije na lenti. Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Više o tome pročitajte klikom OVDE.

12:45 - Omar - Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Khalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

Omar je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Somalije u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i da su oni prva delegacija koja je došla u Srbiju od 90-ih godina.

Kako je naveo, zbog dugogodišnjeg građanskog rata koji je vođen u njegovoj zemlji zapostavili su svoju ulogu u svetu, a s obzirom da je taj period sada iza njih izrazio je nadu da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Omar je podsetio da Srbija i Somalija imaju dugu istoriju odnosa.

Kaže da na skupu u Beogradu očekuje da bude potpisan niz bilateralnih sporazuma, ali i da zemlje pošalju poruku da moramo živeti u mirnom svetu i na miran način.

Ministar trgovine Somalije kazao je da očekuje i poboljšanje saradnje u oblasti trgovine i dodao da će o tome razgovarati danas sa predstavnicima našeg Ministarstva trgovine.

Kazao je da oni najviše izvoze voće, a da su najpoznatiji po bananama.

12:30 - Marsudi - Omogućiti jednak pristup vakcinama

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi poručila je da su izazovi sa kojima se svet suočavao tokom osnivanja Pokreta nesvrstanih ostali, dodajući da su se možda i umnožili.

Marsudi je, na skupu povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, podsetila da je jedan od principa tog Pokreta jednakost među svim državama i nacijama i ukazala da se upravo zbog toga mora zahtevati da bude omogućen jednak pristup vakcinama protiv virusa korona.

- Treba svi da sarađujemo zajedno kada se radi o izazovima, pandemiji, klimatskim promenama... - kazala je Marsudi.

Prema njenim rečima, Indonezija se zalaže za poštovanje pravde i u tom smislu ističe da je njihov stav da su Palestinci odavno trebali da dobiju državu.

- Mi ih podržavamo - kazala je.

Navodeći da je prvi i doživotni predsednik Indonezije Sukarno, koji je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, rekao da se istorija ne sme zaboraviti, Marsudi je zatražila od učesnika Samita u Beogradu da podrže nameru Indonezije da se podrži Arhiva Pokreta u UNESKO-u kako bi se, kako kaže, ovekovečili njegove ideje, vrednosti i principi.

- Zajedno se možemo izboriti za bolji i pravedniji svet - kazala je Marsudi.

12:15 - Benabderahman - Pokret je uvek nalazio rešenja za krizne situacije

- Pokret nesvrstanih zemalja uvek je pronalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što ga čini ravnopravnih činiocem u međunarodnim odnosima - izjavio je danas premijer Alžira Ajmen Benabderahman na Samitu kojim se obeležava šest decenija tog Pokreta.

On je zahvalio Srbiji na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji skupa, dodajući da se napredak Srbije nešto što se vidi.

Podsetio je da je pre 60 godina začet Pokret zemalja, koje su bile rešene da se bore za odbranu vrenosti slobodnog sveta i da to bude spas za treće zemlje.

- Ovo je važan trenutak u istoriji. Jedan zavet nam je ostavljen i ovde se potvrđuje da taj zavet traje 60 godina. Pokret je uvek nalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što mu omogućuje da bude ravnopravni činilac u međunarodnim odnosima - rekao je Benabderahman.

Benabderahman je istakao i da je Pokret danas više nego ranije potreban zemljama.

- Moramo uz pomoć Pokreta zajednički da ojačamo veze među nama, a to će nam biti podstrek da radimo za još bolju budućnost za naše građane. Moramo da obezbedimo mir, pravdu - rekao je Benabderahman.

On je rekao da je Pokret podržavao stav da nema okupacije druge zemlje i da svaka zemlja ima parvo na budućnost i prosperitet.

- Sve zemlje moraju da poštuju međunarodno pravo, ljudska prava, imaju parvo da odlučuju o svojoj sudbini - rekao je Benabderahman.

U tom smislu, pomenuo je Zapadnu Saharu, iznoseći stav da narodi u Sahari moraju da uzmu stvari u svoje ruke, kao što, kaže, i Palestinci imaju pravo na odlučivanje.

 

12:10 - Vučić sa predsednikom Republike Gane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom u Palati Srbija.

Nakon toga, Vučić će održati i niz bilateralnih sastanaka sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

12:05 – Počeo drugi deo Plenarne sednice

12:02 - Vučić objavio snimak

- Ovo je izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima od zajedničkog interesa, licem u lice, kao i o budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo - naveo je predsednik Vučić.

- Uveren sam da je svet dijaloga, kompromisa i mira i dalje moguć i dostižan.

Ukazali ste nam izuzetnu čast, kao domaćinu i uvek ćete u Srbiji imati prijatelja - piše u opisu ispod videa.

11:20 - Završen prvi deo svečanosti

Nakon obraćanja visokih zvaničnika na Samitu nesvrstanih, prvi deo svečanosti je završen.

Odmah nakon toga usledilo je grupno fotografisanje svih učesnika.

11:00 – Čavušoglu se obratio prisutnima

– Želim da Vam prenesem poruke mog predsednika Erdogana. Želim da čestitam Azerbejdžanu i Srbiji, Azerbejdžanu na predsedavanju, a Srbiji na organizaciji.

– Vaše ekselencije, bipolarni svet se pretvorio u multilateralni, ali glavni principi beogradske deklaracije i dalje ostaju veoma relevantni i bitni, pozivamo vas i ceo pokret da bude jači u svojim aktivnostima – rekao je Čavušoglu.

Foto: Printskrin RTS

 

10:55 - Lavrov preneo Putinovu poruku

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas na jubilarnom Samitu Pokreta nesvrstanih da su načela tog pokreta u aktuelnom svetu jako potrebna.

On je u obraćanju učesnicima zahvalio što je Rusija dobila status posmatrača i preneo poruku predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Od sveg srca pozdravljam sve učesnike jubilarne sednice organizovane povodom 60-ogodišnjice Pokreta, pokreta koji pokazuje da želi konstruktivan dijalog svih zemalja u svetu. Danas kada situacija u svetu postaje sve turbulentija, kada se čovečanstvo suočava sa mnogim izazovima glavna načela Pokreta su za sve jako potrebna. Posebno za rešavanje konfliktnih situacija, izgradnju demokratskijeg državnog poretka i svih društava - preneo je Lavrov.

On je kazao da status posmatrača otvara Rusiji novu šansu da pomogne u rešavanju svih nerešenih pitanja, kako regionalnih, tako i svetskih u cilju osiguranja mira.

Pokret je pre 60 godina poslao poruku da nema alternative mirnom prevazilaženju izazova, podsetio je Lavrov, te dodao da se ne smeju zaboraviti principi UN i da se moraju izbegavati dvostruki standardi, kao i da je neophodno boriti se protiv neokolonijanizma.

Lavrov je naglasio da je neophodno boriti se za zaštitu ljudskih prava i terorizma.

- Nadamo se da će naše svojstvo posmatrača pomoći svim koordinisanim akcijama u interesu demokratizacije i boljeg odnosa u svetu - poručio je on.

10:52 - Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi dušu mira

 

10:50 - Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi RIA Novosti.

- Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban - naveo je predsednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad.

Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.

Foto: Printskrin RTS

 

10:34 - Obraćanje Dodika

Milorad dodik uputio je čestitke Ilhamu Alijevu "na plemenitoj odluci da se ovogodišnji sastanak održi u Beogradu", i predsedniku Srbije na gostoprimstvu.

- Tima je iskazao poštovanje prema osnivačima pokreta, ali i dobronamerno liderstvo.

Dodik je govorio o pandemiji virusa korona i rekao da su "na početku epidemije velike zemlje zaboravile na male".

- Ova kriza je poptuno ogolila stvarni odnos velikih zemalja ka malim. Pokušaj da se pravovremeno obezbede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da se Pokret drži principa.

Izrazio je zabrinutost zbog eskalacije "političkih i vojnih sukoba, migrantske i izbegličke krize, terorizma, siromaštva..."

- Postoji protektorat međunarodne zajednice koji je BiH doveo do raspada. BiH je nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Saveta bezbjednosti da on radi u toj državi - naveo je Dodik.

Vučić i predsednik Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ado

10:30 - Vučić se zahvalio Dodiku

Foto: Printskrin RTS

 

 

 

10:22 – Na skupu je pušten prvi film o Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Foto: Printskrin RTS

 

10:20 - Guteres se obratio putem video-poruke

Sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres istakao je da mu je velika čast što može da se obrati u vreme globalnih izazova.

– Jako je važno da mulilaterizam i međunarodna saradnja budu od primarnog značaja. Želim vam uspešan sastanak - rekao je Guteres.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

09:55 - Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije obratio se zvaničicima i zahvalio na velikom doprinosu svih uključenih.

- Međunarodna saradnja jeste jedini put ka blagostanju i kvalitetu čitavog čovečanstva. Povelja UN ističe i promoviše tri osnovna principa - bezbednost, mir i stabilnost - istakao je predsednik Srbije.

Istakao je da mu je drago da vidi "prijatelje" iz različitih delova sveta jer su prikazali značaj koji daju ovom događaju.

Vučić je izrazio nadu da tema neće biti samo prošlost, već i budućnost, jer veruje da je svet dijaloga, kompromisa i mira dostižan.

- Osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili bio je mir. Mir je osnov svake saradnje, bilo da je reč o političkoj, privrednoj ili kulturnoj saradnji. Velika mi je čast što smo se svi okupuli danas u Beogradu, osećajte se kao kod kuće.

- Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremeno nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarsnot su jedini put koji vodi prosperitetu - rekao je predsednik i dodao:

- Srbija je kao jedna od naslednika počastovana je ulogom koju je nasledila i nikada nismo prestali da jačamo saradnju.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna na to što je kao neutralna zemlja na putu ka EU, a isto tako održavamo odnose i sa drugim državama.

- Uveren sam da ćete imati prilike da dok ste u Beogradu vidite novu, snažnu i moderniju Srbiju - kazao je predsednik.

On je istakao da Srbija zna koliko je ova borba teška, a najbolnija je ona koja se tiče "očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta" i situacije na Kosovu i Metohiji.

- Uprkos svim izazovima ostajemo posvećeni pronalaženju kompromisnog rešenja, koje bi obezbedilo dugoročni mir na Balkanu. Dijalog nema alternativu - istakao je Vučić.

On je napomenuo da "Srbija, uprkos pritiscima, nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima".

Na kraju obraćanja Vučić je izgovorio afričku poslovicu:

- Ukoliko želite da idete brže, hodajte sami, ukoliko želite da idete daleko, hodajte zajedno sa nekim.

Vučić i Benaderahman

Vučić sa Marsudi

Predsednik Srbije i Bou Habib

Vučić i Menakaši

09:50 - Vučić i pomoćnik generalnog sekretara UN

Vučić i specijalni izaslanik predsednika i ministar pri kabinetu predsednika Vlade Kraljevine Kambodže

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Printskrin RTS

 

09:40 - Predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev obratio se putem video-linka

Predsednik Azerbejdžana Ilhan Alijev otvorio je sastanak putem onlajn uključenja i zahvalio se predsedniku Srbije zbog organizacije sastanka na visokom nivou.

- Pre svega želim da iskažem svoju zahvalnost našem domaćinu, predsedniku Vučiću, i da pozdravim sve prisutne. Ova inicijativa pokazuje spremnost Srba da preuzmu nasleđe. Od osnivanja pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

09:20 - Vučić stigao na skup

Predsednik Srbije stigao je na skup gde dočekuje zvaničnike.

09:15 - Vučić se oglasio pred početak skupa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak skupa povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

- Podočnjake ne mogu da popravim, ali ponosan na Srbiju i skup nesvrstanih koji posle šezdeset godina ponovo organizujemo u Beogradu. Ovo su poslednje pripreme u nekom sobičku na Beogradskom sajmu - naveo je Vučić.

 

 

09:05 - Stigli Brnabić i Dačić

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić stigli su na skup.

Foto: Printskrin RTS

 

08:55 - Selaković i Bajramov dočekuju zvaničnike

Pre početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekuju ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.

Pojedine goste dočekaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na samitu učestvuje 4.000 ljudi, a svima je urađen PCR test.

08:25 - Dodik - Nastupaću u ime Republike Srpske i Srba

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik, koji će prisustvovati skupu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, koji počinje danas u Beogradu, izjavio je da će na marginama tog skupa sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno Republike Srpske u Predsedništvu BiH.

Iz Dodikovog Kabineta najavljeno je da će Dodik imati i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica dvodnevnog skupa.

Dodik je rekao da neće iznositi stavove Predsedništva BiH jer nije ni došao u toj funkciji, prenosi RTRS.

Svečano otvaranje u 9.30

Svečano otvaranje plenarne sednice, na kojoj će se predsednik Srbije obratiti u svojstvu kodomaćina Komemorativnog skupa, predviđeno je u 9.30, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Nakon toga u 10 sati počinje plenarna sesija na kojoj će se obratiti šefovi delegacija.

Vučić će se danas sastati sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, a nakon toga će održati i niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima sastanka povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

U Palati Srbija u 12 časova predviđen je svečani doček predsednika Gane, a posle "tet-a-tet" sastanka biće organizovan plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Predsedniku Gane biće uručen Orden Republike Srbije na lenti, posle čega su predviđene i izjave za medije dvojice predsednika.

U popodnevnim satima Vučić će razgovarati sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - POLA SVETA POD KUPOLAMA: "Novosti" na Beogradskom sajmu pred početak konferencije nesvrstanih

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili