IMETAK KRIJU 52 FUNKCIONERA: Agencija za sprečavanje korupcije do kraja avgusta prečešljala 190 izveštaja o imovini

D. M. S.

20. 09. 2021. u 10:00

TIM Agencije za sprečavanje korupcije otkrio je da su im 52 funkcionera poslala netačne ili nepotpune podatke o svojoj imovini i prihodima, ili su imovinske karte dostavili tek po isteku zakonskog roka.

ИМЕТАК КРИЈУ 52 ФУНКЦИОНЕРА: Агенција за спречавање корупције до краја августа пречешљала 190 извештаја о имовини

Foto V. D.

Ovo pokazuje presek učinka Agencije do kraja avgusta, a na osnovu "prečešljanih" 190 izveštaja funkcionera. Prema podacima dostavljenim "Novostima", ova institucija će u 2021. obaviti ukupno 314 provera izveštaja o imovini i prihodima. Godišnjim planom je predviđeno 200 redovnih kontrola, plus 114 koje su prenete iz ranijih godina.

Kako je određeno planom koji Agencija usvaja svake godine i koji je javni dokument, na spisku za 200 redovnih provera u 2021. našli su se poslanici Skupštine Vojvodine, rukovodstva više agencija - za licenciranje stečajnih upravnika, za privredne registre, za restituciju, komisije za zaštitu konkurencije, za hartije od vrednosti, za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki... Tu su i čelnici Narodne banke Srbije, nekoliko sudija, direktora, narodnih poslanika...

Zakon o sprečavanju korupcije obavezuje sve funkcionere, od najnižih struktura pa do najviših predstavnika vlasti, da po stupanju na dužnost Agenciji dostave svoju imovinsku kartu. Treba da navedu prihode, nepokretnu imovinu, da li koriste službeni stan, eventualni udeo u preduzećima, podatak o štednji na računima, s tim što se iznos ne objavljuje. Dužni su da dostave i podatke o imetku supružnika i maloletne dece ako su u istom domaćinstvu.

Ukoliko tokom njihovog mandata dođe do bitne promene, odnosno ako im se imetak značajnije poveća ili umanji, dužni su da "osveže" podatke. Pojedini funkcioneri, međutim, ne želeći da "rizikuju", Agenciji šalju nove izveštaje i kad im se plata poveća za svega nekoliko stotina dinara, ali ima i onih koji "zaborave" na obavezu čak i ako im je konto bitno otežao.

PLAN Na spisku za 200 redovnih provera poslanici iz Vojvodine, Foto N. Karlić

Prema Zakonu, ukoliko je nešto sumnjivo, uvek postoji mogućnost vanredne kontrole izveštaja.

- Od početka ove godine bilo je sedam vanrednih provera zbog sumnje da su podaci iz podnetih izveštaja netačni, odnosno nepotpuni. Od toga, četiri vanredne provere su pokrenute po službenoj dužnosti, a tri po prijavi fizičkih lica - rečeno nam je u Agenciji.

DECENIJA BEZ POLOŽAJA

KO Agenciji ne prijavi imovinu ili daje lažne podatke u nameri da prikrije stvarno stanje, može da dobije zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina. Zakon je predvideo i dodatne posledice za one koji završe iza rešetaka zbog skrivanja imetka - takvima prestaje radni odnos i narednih 10 godina ne mogu na javnu funkciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna