TEŠKO JE I OPASNO BITI SRBIN U HRVATSKOJ: Linta o pozivu SNV-a da se Srbi na popisu izjasne kao "e-Srbi"

Novosti onlajn

08. 09. 2021. u 14:12

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da spot Srpskog narodnog vijeća u kojem se Srbi u Hrvatskoj pozivaju da se izjasne na popisu stanovništva kao tzv. e-Srbi, tj. putem interneta, jeste jedan od brojnih dokaza da Hrvatska živi zarobljena u ustaškoj prošlosti i da je teško i opasno biti Srbin u Hrvatskoj, posebno u hrvatskim gradovima.

ТЕШКО ЈЕ И ОПАСНО БИТИ СРБИН У ХРВАТСКОЈ: Линта о позиву СНВ-а да се Срби на попису изјасне као е-Срби

Foto: Tanjug

Linta: Spot SNV-a „e-Srbi“ dokaz da je teško i opasno biti Srbin u Hrvatskoj.

Ljudi se plaše da se izjasne kao Srbi jer u Hrvatskoj vlada šovinistička atmosfera i istorijski revizionizam. Srbi se smatraju neprijateljima, agresorima i remetilačkim faktorom i kao takvi su izloženi fizičkom nasilju i brutalnom govoru mržnje u svakodnevnom životu, u medijima, portalima i društvenim mrežama. U mnogim hrvatskim gradovima i mestima mogu se videti na desetine hiljada grafita koji veličaju ustaštvo, NDH i pozivaju na ubijanje Srba. Na sportskim utakmicama i na koncertima Marka Perkovića Tompsona i drugih pevača uzvikuje se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i pevaju srbomrzačke pesme.

Linta ističe da je u Hrvatskoj na sceni sramna revizija istorije posebno vezano za period Drugog svetskog rata. Značajni deo hrvatske javnosti, veteranska udruženja, političke stranke desnice i veći deo hrvatskog naroda i Katoličke crkve u Hrvatskoj zastupaju  zastrašujuće teze da se u zloglasnoj NDH nije desio genocid nad Srbima, da NDH nije bila nacifašistička i genocidna tvorevina, da su ustaški zlikovci bili borci za hrvatsku slobodu i da je najveća fabrika smrti na Balkanu Jasenovac bio radni logor.

Jedan od brojnih dokaza jeste istraživanje javnog mnjenja urađeno za hrvatski RTL 2019. godine. Čak 45 posto građana Hrvatske se zalaže za upotrebu pozdrava „Za dom spremni“ u javnosti, a dodatnih 16 posto se zalaže za upotrebu „Za dom spremni“ u grbu HOS-a, i na spomenicima ubijenim pripadnicima HOS-a. Dakle, preko 60 % Hrvata ima pozitivan odnos prema navedenom ustaškom pozdravu. Za zabranu upotrebe tog pozdrava u javnosti izjasnilo se svega 30 odsto ispitanika, među kojima je sigurno i jedan broj Srba i pripadnika nacionalnih manjina.

Prema istraživanju, koje su 2021. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG, više od dve trećine ili oko 70 odsto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina. Jedan od razloga jesu i udžbenici istorije u Hrvatskoj koji su odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆAN PRIKAZ SRPSKE VOJSKE: Helikopteri nadleću poligon Pešter (VIDEO)