INTERVJU LJubodrag Dimić: Albanski genocid nad Srbima traje već 150 godina, a zapad žmuri

LJiljana Begenišić

25. 07. 2021. u 08:00

Izjave Aljbina Kurtija - da su Srbi nad Albancima izvršili genocid - nisu samo politička provokacija koja traje nekoliko dana, već klasični primer nenaučne revizije istorijske slike prošlosti sa dugoročnim društvenim posledicama.

Vasa

25.07.2021. 09:58

Желим да исправим редакцију Новости. Наслов каже да Албански геноцид над Србима траје 15 година. Е, господо то није тачно! Геноцид над Спским народом траје вековима, па и хиљадама година уназад, то није само физичко уништење нашег народа, већ и културно, морално, интелектуално,... То су спроводили сви освајачи који су газили нашу дедовину у оним моментима када наши дедови нису били способни де се одбране. Албански или Арнаутски (како их зову Турци) геноцид над Србима, траје од средине 17-тог века са два краћа прекида (1919-1941 и 1989-1999). Арнаути су почели да тероришу наш народ као припадници отоманске војске која је ратовала против Аустрије (у том тренутку се наш народ одлучио да подржи продор Аустрије у Турску империју). Наши дедови су сањали слободу и подржали тадашње европске вредности да би били напуштени, издатати од стране те исте Европе (Леополда I - цара Аустрије). Остало све знате, десила се велика сеоба Срба 1690. године, а затим како је време пролазило и све остале сеобе. Чуди ме само зашто Срби немају колективну свест о самоодржању и опстанку? Да ли смо спремни за нове сеобе? Да ли знамо да Српску имовину купују албанци у сливу Јужне Мораве (Врању, Нишу, Лесковцу), не само плацеве и њиве, већ станове и куће? Да ли неко у држави прати ту ситуацију? Срби, не продајте своју дедовину! Српство мора опстати!

Mika

25.07.2021. 12:39

Потврђујем да албански геноцид траје делом још из турског доба. И поред великих пријатеља и рођака међу Албанцима, поготово оних који су макар делом знали да су српског порекла, истина је да то датира и пре Кара Мустафа паше и другог похода на Беч, а наставља се до данашњих дана. То стално треба причати Европи и целом свету.

arsa

26.07.2021. 09:14

Па сад хиљадама година није тачно Васо јер их тада није било на овим просторима.Њих су довели и вештачки убацили на овим просторима турци као своје вазале преко којих су владали освојеним територијама.А ове Куртијеве приче о геноциду, па једноставно онде где се изврши геноцид тог народа на том простору више нема.А нема срба шиптарима ништа не хвали осим државе.Односно државу имају али у генима им је јако усађена жеља за освајањем туђих територија, пљачка и терор других народа.Највећа грешка, из нашег угла, направљена је стварањем државе Албаније.Дело Енглеске која нам никада добро није мислила и Русије која нас је издала.

Dani Kovac

26.07.2021. 10:01

Akademik, istoričar LJubodrag Dimiću, kad komentarišes tvrdnje Aljbina Kurtija, u tvom tekstu treba: tamo gde spominjes Albance, napisi SRBE jer, sve sto ti prepises albancima, to jeste izreka "po sebe prepoznajes druge".