INTERVJU Boško Obradović: Neću da rušim Vučića na Kosovu, nećemo sa onima za koje su Srbi genocidni

S. J. MATIĆ

30. 06. 2021. u 10:05

ZA Dveri je neprihvatljivo učešće u bilo kojoj vlasti, sadašnjoj ili budućoj, koja bi u svom programu imala priznanje nezavisnosti Kosova. Ne pripadam opoziciji koja bi volela da Vučić izda Kosovo, pa da oni ne moraju već da onda mogu da ga ruše na toj temi.

ИНТЕРВЈУ Бошко Обрадовић: Нећу да рушим Вучића на Косову, нећемо са онима за које су Срби геноцидни

Foto Tanjug

Ne bih bio srećan da bilo koji Srbin i naš državnik preda KiM, već smo tu da se tako nešto nikada ne dogodi.

To, u razgovoru za "Novosti", poručuje lider Dveri Boško Obradović, koji je svoj odlazak na nedavni sastanak sa predsednikom Vučićem objasnio upravo potrebom da se brani KiM.

* Vidite li kompromisno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine za kojim svi tragaju?

- Svaki patriota mora da se odazove na razgovor kada je tema očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Smatram da je dosadašnja politika vlasti prema KiM bila previše popustljiva prema zapadnim centrima moći i zato nemam poverenja u nju. Nisam se ja približio Vučiću već se on približio stavovima Dveri o KiM. Na vlastima je da u budućnosti pokažu da li će stajati iza svojih više puta u poslednje vreme ponovljenih reči da nikada neće priznati lažnu državu Kosovo. Takav stav države uvek će imati našu podršku, kao što ćemo se suprotstaviti svakoj suprotnoj politici.

* Za deo opozicione scene preko noći ste postali "Vučićev čovek" i "izdajnik". Jeste li pitali Đilasa, Jeremića, Lutovca da li su vas trajno "precrtali"?

- Za jedne sam agent KGB, a za druge agent CIA. Potpuno je glupo odgovarati na tako neozbiljne i lažne optužbe. Inače, Dveri su nezavisne i nikoga ne pitaju za mišljenje ni u vlasti ni u opoziciji.

* Koliko su sujete lidera potkopale ideju o stvaranju jedinstvenog opozicicionog fronta?

- Do neke vrste jedinstva u opoziciji mora doći ako hoćemo da smenimo ovu vlast, jer to niko od nas samostalno ne može. Bez obzira na to da li ćemo na izbore izaći u jednoj ili više opozicionih kolona treba da potpišemo sporazum o međusobnom nenapadanju i o saradnji na biračkim mestima u pravcu borbe protiv izborne krađe bilo koje vrste.

* Očekujete li dogovor koji će omogućiti da ovoga puta izađete na izbore? Šta je vaš ključni zahtev?

- Nema bolje i pametnije stvari od dogovora između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova, kako bismo konačno posle mnogo godina imali zaista slobodne i poštene izbore čije rezultate niko neće dovoditi u pitanje. Ako se dogovorimo oko slobode medija - sve drugo će biti lakše. Ključni zahtev je da sporazum bude potpisan i primenjen najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora u Srbiji i da opozicija ima svoje predstavnike u nadzornom organu koji će kontrolisati kompletan predizborni i izborni proces.

* Ko su u ovom trenutku vaši potencijalni koalicioni partneri?

- Oni sa kojima budemo mogli da se dogovorimo da imamo zajedničkog predsedničkog kandidata, koji po mišljenju Dveri mora biti dokazani patriota, jer samo takav kandidat može pretendovati da se obrati i biračkom telu vladajućih stranaka, a bez dela i njihovih glasova nema pobede na predsedničkim izborima.

OTPADAJU ONI ZA KOJE SMO GENOCIDNI

* Kako vidite rezoluciju Crne Gore o Srebrenici i smeta li vam što je među vašim partnerima Marinika Tepić koja je potpisala 2010. taj dokument u Srbiji?

- Usvajanje rezolucije o Srebrenici je sraman i neprijateljski čin Skupštine Crne Gore, koji ničim nismo zaslužili od ove bratske države. Srpski pokret Dveri ne može i neće sarađivati sa bilo kojom političkom opcijom iz vlasti ili opozicije koja sopstveni narod označava genocidnim, iako smo upravo mi Srbi najveće žrtve genocida u Drugom svetskom ratu u NDH, što nikada nije priznato u međunarodnim institucijama. Kako da drugi u regionu i svetu to priznaju kada mi u Skupštini Srbije ni posle 80 godina nismo usvojili rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jadovnu, Jasenovcu i drugim industrijama smrti u NDH, što je poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri predložila još 2016.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri