ČELIČNO PRIJATELJSTVO JE POSTALO JOŠ JAČE: Vučić razgovarao sa Si Đinpingom - kineski predsednik dobio poziv iz Srbije

Novosti online

24. 06. 2021. u 10:58 >> 17:24

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom i istakao da je Srbija ponosna na izvanredne odnose i snažnu saradnju koju ostvaruje sa Kinom, a koji su na najvišem nivou u istoriji, izrazivši u isto vreme spremnost za dalje jačanje saradnje u svim oblastima.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО ЈЕ ПОСТАЛО ЈОШ ЈАЧЕ: Вучић разговарао са Си Ђинпингом - кинески председник добио позив из Србије

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

- Sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja i čelično prijateljstvo dvaju naroda ojačali su tokom perioda pandemije, koji je bio svojevrstan ispit za prijateljske odnose među državama, ali su ga Srbija i Kina položile sa najvišim ocenama - rekao je predsednik Vučić zahvalivši predsedniku Siju na državničkoj solidarnosti i bratskoj brizi, koja se odrazila kroz pomoć u medicinskoj opremi i redovnu isporuku vakcina, i to u trenucima kada su se mnoge zemlje suočavale sa teškoćama u njihovoj nabavci. Posebno je naglasio da smo izuzetno ponosni na dogovor sa Kinom i UAE za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije „Sinofarm“ u Srbiji.

Predsednik Vučić je, u telefonskom razgovoru, istakao značaj koje kineske investicije, kao i pruge i putevi na kojima zajedno radimo u Srbiji, imaju za napredak srpske ekonomije, koja je po ekonomskom rastu među prvim zemljama u Evropi, zahvalivši predsedniku Siju na ličnom angažovanju i pomoći u realizaciji tih investicija i infrastrukturnih projekata.

On je ovom prilikom predsedniku Siju uputio čestitke povodom 100. godišnjice od uspostavljanja Komunističke partije Kine, izrazivši veliko poštovanje za uspehe koje je Komunistička partija postigla u izgradnji snažne, miroljubive Kine, kao jedne od država sa najvećim uticajem na globalnom planu i druge ekonomske sile sveta. Takođe je izrazio uverenje da će, uz rukovodstvo predsednika Sija, Komunistička partija nastaviti da vodi Kinu u nove uspehe. 

Predsednik Vučić je izrazio čvrsto opredeljenje Srbije za dalje jačanje saradnje u okviru mehanizma Kina-CIEZ, kao i za šire učešće u inicijativi „Pojas i put“, istakavši da to pruža perspektivu za jačanje saradnje na regionalnom i globalnom planu. 

Ovom prilikom je predsednik Vučić predsedniku Siju predložio otvaranje direktne avionske linije između Beograda i Pekinga ili Beograda i Šangaja, uz uverenje da bi redovan avionski saobraćaj još više približio naše narode i otvorio nove mogućnosti za ekonomsku i svaku drugu saradnju. 

Predsednik Vučić je rekao da mu je čast da danas razgovara sa predsednikom Sijem i ponovio mu poziv da poseti Srbiju. 

Predsednik Si je izrazio zadovoljstvo što se čuje sa, kako je rekao, „starim i iskrenim prijateljem“, kakav je predsednik Vučić. 

Predsednik Si je i ovom prilikom izrazio podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naglasio potrebu bliže koordinacije u multilateralnim forumima, zalažući se za suprotstavljanje unilateralizmu i hegemonizmu.

Predsednik Si je ukazao na značaj razvoja infrastrukture, veštačke inteligencije i digitalizacije, kao osnove napretka u budućnosti.

Odgovarajući na predlog predsednika Vučića o uspostavljanju direktne avionske linije između Srbije i Kine, predsednik Si je rekao da bi ona bila od ogromnog značaja za dve zemlje i izrazio ličnu podršku realizaciji tog predloga.

Takođe je istakao da nosi divne uspomene na svoju posetu Srbiji 2016. godine i da će u najkraćem roku, čim prođe pandemija KOVID-19, ponovo, sa zadovoljstvom, doći u posetu, napomenuvši da, od izbijanja pandemije, nije posetio nijednu zemlju. Predsednik Si je predložio da ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kine počnu da rade na utvrđivanju mogućeg datuma njegove posete.

Predsednik Vučić i predsednik Si su se, u današnjem telefonskom razgovoru, dogovorili da ostanu u bliskom radnom kontaktu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (61)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!