KURTI TRAŽI SVOG MIRAŠA: Vlasti lažne države po Milovom receptu udaraju na SPC

D. R. Đorđević

25. 05. 2021. u 09:00

OSIM fizičkog skrnavljenja imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, kidisanje na samu instituciju SPC na KiM u poslednje vreme je toliko uzelo maha, da je sve manje dileme da prištinske vlasti po ovom pitanju pletu mrežu po receptu iz Crne Gore.

КУРТИ ТРАЖИ СВОГ МИРАША: Власти лажне државе по Миловом рецепту ударају на СПЦ

Foto: P. Milošević

Na to je ukazala i premijerka Ana Brnabić rekavši da joj, to što premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o takozvanom kosovskom nasleđu, govori da ne treba isključiti da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji KiM.

- To je ono na šta smo mi spremni i znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga - poručila je premijerka.

O težnjama prištinskih vlasti, protojerej-stavrofor dr Velibor DŽomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske kaže, za "Novosti", da se predstavnici tzv. albanskih organa na KiM nalaze na tragu propalog zakonskog rešenja iz Crne Gore i da to nije nepoznato.

Foto: printskrin

Miraš Dedeić

- Oni su pre nekoliko godina pokušali da izmene tzv. zakon o pravnom položaju verskih zajednica i da podržave sve sakralne objekte SPC i njima pripadajuće nepokretnosti na KiM. U tom momentu to nije moglo da prođe i sada pokušavaju na medijskom, političkom i planu društvenih mreža da u kolokvijalnom smislu srpsko crkveno nasleđe proglase za albansko i kosovarsko i to im služi kao logistička priprema za cilj od kog oni nisu odustali. Mi smo u toku borbi protiv diskriminatornog zakona o veroispovesti u Crnoj Gori više puta ukazivali na podudarnost ideja vlade Crne Gore i tzv. kosovskih vlasti. Nema nikakve sumnje da je otimanje naših svetinja na KiM konačni cilj kosovsko-metohijskih Albanaca - kaže nam DŽomić.

Arhiva

Aljbin Kurti

Da li je ovde samo reč o imovini SPC ili i o crkvi kao instituciji, DŽomić kaže da je teško znati kakve su sve namere ali da su one svakako antisrpske i antipravoslavne:

- Ne bi me čudilo da tzv. vlada Kosova nađe pseudocrkvene probisvete poput Dedeića kako bi ih zloupotrebljavala protiv Srba i Srbije na KiM. Mogli bi da izmisle nekog pravoslavnog Albanca, kupe mu mantiju i proglase ga za poglavara ničega.

Prištinske vlasti, inače, prošlog petka su od Uneska zatražile da se četiri srpska manastira na KiM koji se nalaze na Listi svetske kulturne baštine izostave iz kategorije "u opasnosti", kao i da se ukloni da je za njih odgovorna Srbija, već kosovska strana i da se za Kosovo ne koristi oznaka "autonomna pokrajina".

Foto: VN

Velibor DŽomić

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da to što Priština hoće da se Visoki Dečani skinu sa liste zaštićenih manastira pokazuje da postoji namera da se promeni identitet srpske kulturne baštine.

- Srpski manastiri i crkve na KiM su ne samo srpska, već i evropska i svetska kulturna baština. Veoma je značajno što se prethodnih nedelja i iz Vašingtona moglo čuti da se moraju poštovati presude vezane za zaštitu i vraćanje imovine manastira Visoki Dečani - rekao je Đurić za televiziju Pink, navodeći da je nova američka administracija preuzela sprovođenje obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, koje se pre svega odnose na zaštitu manastira Dečani i imovinu SPC na Kosovu.

SAVA JANJIĆ: NEMAMO POVERENJA

IGUMAN manastira Visoki Dečani Sava Janjić naveo je na svom tviter-nalogu da SPC i kosovski Srbi nemaju poverenja da "albanske vlasti na Kosovu imaju moralnu i profesionalnu sposobnost da zaštite srpske hrišćanske svetinje i baštinu. On je podsetio da se skrnavljenje 150 pravoslavnih svetinja i stotine grobalja dogodilo uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga.

- Predaja baštine SPC na Kosovu albanskim vlastima, pre ili kasnije, rezultirala bi varvarskim scenama skrnavljenja koje su ekstremisti među kosovskim Albancima počinili tokom nereda 2004. godine - naveo je Janjić, citirajući vladiku Teodosija koji je rekao da "oni teže da prisvoje naše nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)