Slovenija je suočena sa velikim nedostatkom maski potrebnih za zaštitu građanstva, a posebno zdravstvenih radnika i drugih kritičnih službi, međutim pošiljke koje je naručila vlada kasne i blokirane su u Nemačkoj i Italiji.


Slovenački ministar odbrane Matej Tonin rekao je u sredu uveče da je situacija u bolnicama kojima su potrebna zaštitna sredstva i oprema kritična i da je stanje "jako ozbiljno", kao i da su u jednoj od bolnica za zaštitu medicinskog osoblja pozajmili maske koje inače koriste autolakireri.


"Milion i po nabavljenih maski čeka u Nemačkoj, u Hamburgu i sada se nadamo da će u Sloveniju stići do kraja nedelje", kazao je Tonin u razgovoru za večernju informativno emisiju slovenačke televizije i dodao da ne zna zašto je došlo do problema u dostavi u Sloveniju, prenosi Hina.


"Naš ambasador u Berlinu to pokušava da reši", rekao je Tonin i rekao da će u krajnjem slučaju vlada u Nemačku poslati svoj avion.


"Za nevericu je, ali smo izgubili i kontakt sa vozačem koji vozi tu pošiljku, pokušavali smo da ga kontaktiramo ceo dan, ali se ne javlja i ne znamo gde je", rekao je Tonin i dodao da se nada da se ne radi o pokušaju "ratnog profiterstva".