Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odlučiti da li će crnogorski predsednik Milo Đukanović posetiti BiH. Nakon sednice Predsedništva BiH Dodik je rekao da je bio protiv tačke o poseti Đukanovića, a koja je danas ponovo predložena, te da će pokrenuti vitalni nacionalni interes.

- Glasao sam ponovo protiv te tačke koja je predložena. To podrazumeva da će, ukoliko se poštuje odluka Narodne skupštine RS i iz principijelnih razloga, biti podignut vitalni nacionalni interes i ta tačka će ići na Narodnu skupštinu koja će odlučiti da li će Đukanović doći u BiH ili ne, rekao je srpski član Predsedništva novinarima.

Pročitajte još: Đukanović nedvosmisleno priznao: Crna Gora je bila SRPSKA država kojom je upravljala SPC (VIDEO)

Obrazlažući zašto je protiv te posete, Dodik je naveo da u Crnoj Gori već duže vreme postoji značajan nivo nestabilnosti koja privlači pažnju ne samo crnogorske, već i regionalne javnosti, te da dok je takvo stanje u Crnoj Gori bilo kakva poseta tako visokog nivoa bi trebalo da bude prolongirana.

- Očigledno su druga dva člana Predsedništva hteli da nam pošalju poruku i, s obzirom na to da je reč o problemima u vezi sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve, da, ponižavajući srpski narod, daju saglasnost da crnogorski predsednik dođe u BiH kao da se ništa ne dešava i kao da nije važno šta se dešava u Crnoj Gori, rekao je Dodik.