"Rušenje crkve na Lovćenu i gaženje po Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu, najmudrijem rođenom na ovim prostorima posle Svetoga Save početak je svega što se događalo sa nama i u Crnoj Gori i u Boki i u Brdima", rekao je večeras Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije nakon litije koja je održana kao vid molitvenog otpora vernog naroda Boke režimskom bezakonju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

„Rušenje njegove crkve je ustvari bilo rušenje Crne Gore i njeno oburdavanje niz Lovćen“, rekao je Vladika Amfilohije.

Dodao je da je plod toga rušenja, nasilja i tiranije i tzv. Zakon o slobodi veroispovesti.

„Ustvari to je zakon o ropstvu ovoga naroda, zakon o otimanju njegovih svetinja, zakon o gaženju svega što je najsvetije i najčestitije iznedreno na ovim prostora od vremena Svetoga Jovana Vladimira, zetskoga kralja velikomučenika,i svega onoga što je izraslo u toku ovih osam stotina godina, od 1220. godine, kada je Sveti Sava na Miholjskoj Prevlaci obnovio tu svetinju i kada je postavio prvoga episkopa zetskoga“, rekao je on.

Podsetio je da je Srpski palac, sedište nekadašnje Bokokotorske eparhije, koji se nalazi preko puta crkve Svetog Nikole u Kotoru, nacionalizovan nakon Drugog svetskog rata.

„Kako je onda mogao da se nacionalizuje, ako je bio državna svojina, kako tvrde ovi naši novi gospodari u Crnoj Gori? Kako je bilo moguće nacionalizovati ga od Crkve? A to nije slučaj samo sa ovom crkvenom opštinom nego i sa drugim crkvenim opštinama u Boki kotorskoj i širom Crne Gore. Nacionalizovali su i oduzimali od naših manastira, od naših crkvenih opština, oduzimana je crkvena imovina… Kako je moguće, dakle, da je to državno bilo, kako danas tvrde ovi naši državnici, ako se oduzima od Crkve, nacionalizuje“, upitao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Postavio je pitanje zar nije bila mudrost da se prvo vrati ono što je oduzeto od Crkve Božje.

Podsetio je da je Crkva to tražila i da je čak vlast, kako je rekao, istoga današnjega predsednika početkom dvehiljaditih donela odluku da se vrati nacionalizovana imovina, ne samo privatnicima i zadužbinama, nego i crkvama i verskim zajednicama.

„Međutim, isti taj je posle poništio tu odluku i danas plod iz toga poništenja nije samo što nije vraćeno oteto, nego se sad ide na to da se oduzmu i sami hramovi, što niko nikada nije uradio u hiljadugodišnjoj istoriji ovih prostora“, kazao je Vladika.

Vladika je postavio pitanje šta je sada sa preduzećima u kojima su u prethodnom sistemu hiljade radnika u Crnoj Gori zarađivale hleb.

„Gde su ta preduzeća, gde je ta imovina koja je bila oduzeta za narod? Sve je opljačkano, razoreno. I imamo sad jednu grupu bogataša koji misle da time ulaze u Evropu, da će time što su opljačkali od naroda postati popularni u Evropi“, naglasio je on.
Sada treba, dodao je Mitropolit crnogorsko-primorski, da se otmu i hramovi, da se i oni unište i razore.

Podsetio je da su obnovljeni stari i sagrađeni novi hramovi u poslednjih trideset godina zahvaljujući tome što se razbuktao oganj vere sačuvan u duši naroda.

„I evo danas vidite, taj narod izlazi po svim trgovima, ulicama i gradovima Crne Gore. To je i za mene čudo, otkuda taj narod. I ja se nisam tome nadao. Desetine hiljada se okupljaju širom Crne Gore. To je narod Božji, oganj vere u živoga Boga… On se rasplamsao u duši ovoga naroda, naročito u dušama dece“, kazao je Vladika Amfilohije.

Kazao je da samo oni koji nemaju savesti i svesti mogu graditi budućnost Crne Gore na bogoubilačkoj i bratoubilačkoj ideji.

„Ja se nadam u Boga da će ovi naši sadašnji vlastodršci shvatiti da nisu na vlasti da bi se borili protiv naroda, da otimaju narodne svetinje. Za koga? Koga da će usele u ove hramove, oni nekršteni? I kome će da predaju ove hramove otimajući ih od Crkve Božje? Nadamo se u Boga da će se i oni, a i oni koji ih glasaju, vratiti razumu i da će glasati ljude koji znaju šta su svetinje i koji će čuvati te svetinje, a time čuvati i svoju decu, njihovu budućnost i budućnost Crne Gore“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da se nada da će ovaj crkveno-narodni bunt pomoći tim ljudima da se vrate pameti i razumu.

„I da ono što budu radili urade saglasno volji ovoga naroda, ako su narodna vlast. Ako nisu narodna vlast, onda im nije mesto da budu na čelu države koja se zove Crna Gora“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.