Milanović vraća Tita na Pantovčak, a Kolinda ne odustaje od politike: Šta će biti prvi potez novog predsednika Hrvatske

J. Kerbler

07. 01. 2020. u 21:47

Милановић враћа Тита на Пантовчак, а Колинда не одустаје од политике: Шта ће бити први потез новог председника Хрватске

AP Photo Darko Bandic

Nagađanja oko prvih poteza novog hrvatskog predsednika koji polovinom februara stupa na dužnost

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA


POSLE izbora Zorana Milanovića za novog hrvatskog predsednika jedna stvar je sigurna - bista Josipa Broza Tita vraća se na Pantovčak, nakon što ju je Kolinda Grabar Kitarović uklonila.

Ova najava je stigla iz kruga Milanovićevih saradnika, dok je sam Milanović u utorak u svom prvom obraćanju medijima nakon izbora rekao da se o tome u javnosti puno spekuliše ali da on sam mnogo o takvim stvarima ne razmišlja jer "Pantovčak nije muzej".

Inače, novi šef države uzeo je kratki odmor sa kojeg je Srbima u Hrvatskoj čestitao Božić.

Pročitajte još: „Niko do sada nije osporio Tuđmanovo postavljanje biste zaslužnih Hrvata, osim Kolinde, to sada treba ispraviti": Da li će Milanović vratiti bistu Tita na Pantovčak?

Odmor je uzela i poražena predsednica koja završava rad na doktoratu, a ne izjašnjava se o planovima posle februara, kada će doći do primopredaje vlasti. Neki tvrde da će se posvetiti profesorskoj karijeri na nekom od inostranih fakulteta, dok ima i onih koji misle da ona i dalje ima političkih ambicija.

Ovakav scenario u utorak je podgrejao i sam Milanović koji je rekao da se čuo sa njom i da će dati podršku Kolindi Grabar Kitarović ukoliko ona odluči da nastavi diplomatsku karijeru.

- Da, hoću. Daću joj podršku. Nije odgovorna ni za kakva kaznena dela i bila je predsednica - kazao je on.

Pročitajte još: Milanović se oglasio na Fejsbuku: Ima poruku i poseban pozdrav za sve koji sutra slave Božić

Poraz Kolinde Grabar Kitarović je i poraz HDZ, pa su stranački protivnici Andreja Plenkovića, pre svega dvojica bivših šefova hrvatske diplomatije Davor Ivo Štir i Miro Kovač već najavili aktivnosti uoči stranačkih izbora u aprilu ili maju.

- Niko mene neće pobediti - poručuje Plenković koji je, međutim, znatno oslabljen nakon Kolindinog poraza.

Kohabitacija Milanovića i Plenkovića sigurno neće biti lagana, ali mnogi smatraju da bi se moglo pokrenuti rešavanje nagomilanih problema u hrvatskom društvu baš zbog te političke konkurencije. I Srbi u Hrvatskoj nadaju se stvaranju bolje atmosfere i rešavanju nekih konkretnih problema koji ih muče, pre svega elektrifikaciji sela koja još nemaju struju.

Početak hrvatskog predsedanja Evropskoj uniji, koje zvanično počinje u četvrtak dolaskom svih komesara nove Evropske komisije na čelu sa Ursulom fon der Lejen, sada je u senci predsedničkih izbora i čekanja promena koje slede. Novi šef države trebalo bi da bude inaugurisan 18. februara, a pitanje je hoće li to biti ceremonija kao do sada. Analitičari veruju da će biti manje pompe nego ranije. Pitanje je i ko će od lidera regiona doći na inauguraciju.

SMENA OBAVEŠTAJCA

MILANOVIĆ je najavio da neće tražiti dodatna ovlašćenja, ali ostaje mogućnost da će vratiti na čelo obaveštajne zajednice Dragana Lozančića, kojeg je Kolinda Grabar - Kitarović smenila ne objasnivši razloge smene. Jedna od verzija je bila da je on kao šef SOA imao uvid u neke činjenice koje su mogle da kompromituju predsednicu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Zika-Terminator

08.01.2020. 02:25

Stavite pored njega i bistu pavelica da bi dozivljaj bio potpun.A les bravara cete dobiti na poklon i rakiju sljivovice da mu nazdravite...