Bar - Dok retki Barani prođu barskom rivom u decembarskim jutarnjim satima, obučeni u zimske jakne, kapute, umotani šalom, poznati fotograf Sergej Zabijako kupa se svako jutro u moru.


Svakako privuče pažnju prolaznika, čiji subektivni osećaj hladnoće bude još veći kad vide čoveka kako ulazi u vodu čija je temperatura 10. decembra iznosila 17 stepeni Celzija, a vazduha oko 11 stepeni.


Na pragu kalendarske zime, po temperaturama skoro zimskom vremenu, svakog jutra poznati fotograf Sergej Zabijako kupa se u moru.


U Rusiji kupanje tokom zimskih meseci nije neobično, čak naprotiv – to je tradicija. Na Crnogorskom primorju, kupanje u moru u decembru rekli bi da je nesvakidašnje, ali ove godine Sergej pliva svaki dan.


Nakon što povede decu u školu, Sergej svakog jutra dolazi do plaže u Šušnju, ulazi u more i pliva pa čak i kada duva hladni severni vetar s planina.


- Da, malo je zahladilo, ali prijalo mi je jutarnje plivanje. Odlučio sam jesenas da ću plivati svaki dan. Naravno jedino ću praviti pauze ako baš vremenski uslovi to ne budu nikako dozvoljavali- jak vetar, veliki talasi. Inače, plivam i plivaću tokom cele zime, proleća... To je moja želja, kao neki lični eksperiment da ispitam sebe, svoju izdržljivost, kaže Sergej koji u Baru živi osmu godinu sa svojom porodicom.


Pročitajte još: ZIMA, ZIMA, E PA ŠTA JE: Sedam najvećih mitova o hladnoći


Dok priča uz osmeh, opušteno i spontano, Sergej navodi da se u Rusiji, i muškarci i žene, kupaju zimi i na temperaturama koje su ispod nule.


- Mnogi manastiri imaju hladne izvore , i u njima se ljudi kupaju, kupaju se deca. To je normalno, to je tradicija ruskog naroda, objašnjava Sergej dodajući da se njegov organizam već adaptirao i on bez usiljenosti ulazi u more u decembru.