Terete ga za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu: Na proveri optužbe protiv Mila Đukanovića

V. K.

08. 12. 2019. u 19:44

Терете га за стварање криминалне организације и злоупотребу: На провери оптужбе против Мила Ђукановића

Nekadašnji prijatelji u sukobu Foto Atlas grupa

Po krivičnoj prijavi advokata Duška Kneževića, VDT naložilo SDT da nastavi istragu

VRHOVNO državno tužilaštvo Crne Gore naložilo je Specijalnom državnom tužilaštvu da nastavi istragu preduzimanjem dodatnih radnji po krivičnoj prijavi advokatskog tima predsednika "Atlas grupe" dr Duška Kneževića iz marta 2019. godine, protiv Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i protivzakonitog uticaja, saopštili su iz "Atlas grupe".

Krivičnom prijavom, dopunjenom u aprilu i maju, kako navode, obuhvaćeni su i Olivera Mihajlović Elez, bivša izvršna direktorka "Meljine kompleksa", Blažo Jovanić, predsednik - sudija Privrednog suda, Radoje Žugić, guverner Centralne banke, Tanja Terić, bivša privremena upravnica u Atlas banci, Milan Remiković, bivši privremeni upravnik u IBM banci, Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac, Saša Zejak, stečajni upravnik "Meljine kompleksa" i više N. N. lica.

- Oni se terete da su, po nalogu Đukanovića, učestvovali u nezakonitom oduzimanju imovine Duška Kneževića u Crnoj Gori. Ovu odluku je donela državna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović, i ona predstavlja primer profesionalnog, odgovornog, savesnog i zakonitog rada Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, koje je postupalo po pritužbi odbrane Duška Kneževića od 26. septembra 2019. na prethodno odbacivanje krivične prijave. Ovakvim postupanjem Vrhovno državno tužilaštvo vrši svoju funkciju zaštite zakonitosti, čime se čuva integritet i dignitet tužilačke profesije - kazao je advokat Zdravko Đukanović.

Pročitajte još - NA AMERIČKOM PUTU: Milo Đukanović primio senatore SAD

On dodaje da se u krivičnoj prijavi iz marta 2019. i njenim kasnijim dopunama objašnjava da je od početka 2018. Milo Đukanović formirao kriminalnu organizaciju, koja je imala za cilj da vrši krivična dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti. Svaki od članova imao je određenu ulogu i postupali su svesni svog dela i njegove protivpravnosti. Hteli su izvršenje dela nakon što je Đukanović stvorio plan da se od Kneževića oduzme imovina, radi sticanja protivpravne imovinske koristi koja prelazi iznos od 30.000 evra.

Pričinili su direktnu štetu "Meljine kompleksu" od 57 miliona evra, Atlas banci u iznosu od 77 miliona, IBM banci u iznosu od četiri miliona. Ukupna direktna šteta iznosi 138 miliona evra. Indirektna šteta je učinjena Atlas banci u iznosu 25 miliona evra, IBM banci - pet miliona evra, a "Meljine kompleksu" dva miliona. Ukupna indirektna šteta iznosi 32 miliona evra, a ukupna šteta 170 miliona evra.

KATNIĆ KORISTIO SLUŽBENI POLOŽAJ

"ATLAS grupa" saopštava da je SDT Milivoje Katnić (na slici) okrivljen da je protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti drugom naneo štetu i teže povredio prava drugog.


Iako upoznat sa radnjama Mihajlović Elezove, Jovanića, Zejaka, Žugića, Remikovića, Terić i više drugih N. N. izvršilaca, nije preduzeo radnje koje je kao SDT bio dužan da preduzme i da pokrene krivične postupke. U više javnih nastupa iznosio je potpuno netačne činjenice, o navodnoj šteti koju su banke Duška Kneževića pričinile. Nije sproveo ekonomsko-finansijska veštačenja, pritiskao je postupajuće tužioce, svesno kršeći prezumciju nevinosti, navode iz "Atlas grupe".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

veselnik

08.12.2019. 23:28

Kada se u svim "nasim" drzavama pozatvaraju glavni kriminalci, skupstine ce ostati skoro prazne!