Zbog osnovane sumnje da su nezakonitostima pričinila materijalnu štetu budžetu u iznosu od ukupno 223.950,13 evra Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u sadejstvu sa službenicima centara bezbednosti Podgorica, Berane, Nikšić, Herceg Novi i Pljevlja, su nadležnim tužiocima u u ovim gradovima 20 krivičnih prijava protiv 23 lica.


Ovaj postupak je sproveden u nastavku aktivnosti u okviru plana Operativnog tima za sprečavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih dela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovina i krijumčarenje, u okviru operativnog plana „Evazija“, u delu koji se odnosi na nezakonitosti pravnih i fizičkih lica u postupku skraćenog postupka dobrovoljnih likvidacija privrednih društava.


- Krivične prijave su podnete zbog sumnje da su počinili krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja ili krivično delo falsifikovanje isprave. Krivične prijave podnete su protiv: S.K. iz Podgorice, osnivača firme „Taramont“ d.o.o. Podgorica, T.M. iz Podgorice, osnivača firme „MMB Commerce“ d.o.o. Podgorica, M.Š. iz Danilovgrada, osnivača firme „Nerro azzuri“ d.o.o. Danilovgrad. R.M. i J.M. iz Berana, osnivača firme „Zvezda Comerc“ d.o.o. Berane, S.L. iz Berana, osnivača firme „Lascompany“ d.o.o. Berane, R.D. iz Rožaja, osnivača firme „D&A Trans export import“ d.o.o. Rožaje, I.D. i M.D, osnivača firme „Dendopromet“ d.o.o. Rožaje, S.P. iz Rožaja, osnivača firme „LCW“ d.o.o. Rožaje; S.K. i N.K. iz Rožaja, osnivača firme „Ingrus comerc“ d.o.o. Rožaje; V.K. iz Nikšića, osnivača firme „Ram commerce“ d.o.o. Nikšić, njegovog sugrađanina V.P. osnivača firme „Raul com“d.o.o. Nikšić. U Herceg Novom su podnete krivične prijave protiv M.Š. iz Herceg Novog, osnivača firme „Bono“ d.o.o. Herceg Novi, M.N izovog grada, osnivača firme „HN-Mirelli“ d.o.o. Herceg Novi, M.B., osnivača firme „Vrbica“ d.o.o. Herceg Novi, kao i pšrotiv D.V. iz, osnivača firme „Vodovar“ d.o.o. Herceg Novi, ali i S.U. iz Pljevalja, osnivača firme „Unko-prom“ d.o.o, sa sedištem u Pljevljima; S.G. iz Pljevalja, osnivača firme „Ukras univer“ d.o.o, sa sedištem u Pljevljima, D.M. iz Nikšića, osnivača firme „Inspirit“ d.o.o, sa sedištem u Nikšiću; A.P. iz Herceg Novog, osnivača firme „Ap-Sara“ d.o.o, sa sedištem u Herceg Novom i T.V. iz Herceg Novog, osnivača firme „Bovet“ d.o.o, sa sedištem u Herceg Novom.


PROČITAJTE JOŠ: Utajili porez za 159,9 miliona dinara


- Ova osumnjičena lica su, kako se sumnja, u svojstvu osnivača i izvršnih direktora privrednih društava, navela notare da overe izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su ta privredna društva imala prema poveriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, iako su znala da su podaci u izjavama neistiniti, a zatim su takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrebila kao prave prilikom podnošenja zahteva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava čiji su osnivači i izvršni direktori, pri čemu je pričinjena ukupna šteta prema Budžetu u iznosu od 223.950,13 evra, saopštila je Uprava policije Crne Gore, koja ističe da se nastavljaju aktivnosti u sklopu plana aktivnosti Operativnog tima za sprečavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih dela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovine i krijumčarenje, kao i operativnog plana „Evazija“.