ZA sticanje crnogorskog pasoša kroz ekonomske investicije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma stigla je jedna prijava za projekat, a koji će se, u slučaju da bude prihvaćen, realizovati u Kolašinu. Ipak, ko je investitor koji je zainteresovan da ulaže u sever Crne Gore i na taj način postane njen državljanin i o kakvom konkretno projektu je reč, kolika je njegova vrednost, iz ministarstva nisu želeli da otkriju.

- Od investitora se očekuje ispunjavanje strogih kriterijuma, prvenstveno u veličini investicije, broja radnih mesta i njegove finansijske mogućnosti da realizuje projekat. Biznis plan za ovakve projekte zahteva ozbiljne i opsežne pripreme, pa ne žurimo sa aplikacijama - poručio je državni sekretar ministarstva turizma Damir Davidović. Kako je dodao, realizacija ovakvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, nove partnere investitora, a možda i nove ponude u turizmu.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da ekonomsko državljanstvo nije loš izbor kada je reč o načinu da se privuku strani investitori, ali da postoje i rizici.

Pročitajte još - Crnogorski pasoš za sve investitore

- Nije sporna ambicija da se preko ekonomskog državljanstva dođe do kredibilnih i ozbiljnih investitora koji nedostaju Crnoj Gori, kao i da se ostvare direktne ekonomske koristi od izdavanja ekonomskog pasoša. Suština je u kriterijumima za dodelu ekonomskog državljanstva, koji bi morali biti stroži, kako u pogledu visine investicija, tako i u pogledu zahteva koji se odnose na reputaciju potencijalnih zainteresovanih investitora. Ovaj proces nosi određene rizike i pod budnom pažnjom je naših evropskih partnera iz Brisela i ne bi bilo dobro da se dezavuiše lošom primenom odluke kada je ona već usvojena od Vlade - kazao je Damjanović za "Novosti".

Kako je dodao, činjenica da se za pet meseci javio samo jedan zainteresovani investitor ne mora biti loša sama po sebi, jer bi svaka brzopletost i pogrešne odluke, smatra, mogle i politički i ekonomski da koštaju Crnu Goru.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte institucije, koji sprovodi program ekonomskog državljanstva, Dejan Medojević istakao je da očekuje da će ovaj program ubrzati ekonomski i regionalni razvoj i privući nove strane investicije.

Pročitajte još - Crna Gora - azil za bogate

Odlukom Vlade Crne Gore u naredne tri godine, najviše 2.000 investitora moći će da dobije crnogorsko državljanstvo.

Aleksandar Damjanović Foto cdm.me

Zainteresovani moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore 450.000 evra u primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 evra u severnom regionu i centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 evra namenjenih manje razvijenim područjima. Osim toga, aplikant mora da položi 15.000 evra za aplikaciju za sebe, po 10.000 evra za najviše četiri člana porodice, i po 50.000 evra za svakog narednog člana porodice.

USLOVI ZA INVESTITORE

PROJEKTI i investicije u turizmu, na osnovu kojih će, shodno odluci Vlade, moći da se stekne crnogorsko državljanstvo, mogu biti hoteli sa najmanje pet zvezdica, 60 smeštajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Na severu, potrebno je da hotel ima najmanje četiri zvezdice, 35 smeštajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona evra, dok je na severu minimalna vrednost pet miliona.