EKONOMSKO DRŽAVLjANSTVO CRNE GORE: Prvi pasoš će dobiti ulagač u Kolašinu?

I. D. STOJADINOVIĆ

četvrtak, 16. 05. 2019. u 06:30

ЕКОНОМСКО ДРЖАВЉАНСТВО ЦРНЕ ГОРЕ: Први пасош ће добити улагач у Колашину?

Foto aktuelno.ne

Slab odziv za ekonomsko državljanstvo posle pet meseci predložen jedan projekat. Ministarstvo održivog razvoja skriva jedinog zainteresovanog investitora

ZA sticanje crnogorskog pasoša kroz ekonomske investicije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma stigla je jedna prijava za projekat, a koji će se, u slučaju da bude prihvaćen, realizovati u Kolašinu. Ipak, ko je investitor koji je zainteresovan da ulaže u sever Crne Gore i na taj način postane njen državljanin i o kakvom konkretno projektu je reč, kolika je njegova vrednost, iz ministarstva nisu želeli da otkriju.

- Od investitora se očekuje ispunjavanje strogih kriterijuma, prvenstveno u veličini investicije, broja radnih mesta i njegove finansijske mogućnosti da realizuje projekat. Biznis plan za ovakve projekte zahteva ozbiljne i opsežne pripreme, pa ne žurimo sa aplikacijama - poručio je državni sekretar ministarstva turizma Damir Davidović. Kako je dodao, realizacija ovakvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, nove partnere investitora, a možda i nove ponude u turizmu.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da ekonomsko državljanstvo nije loš izbor kada je reč o načinu da se privuku strani investitori, ali da postoje i rizici.

Pročitajte još - Crnogorski pasoš za sve investitore

- Nije sporna ambicija da se preko ekonomskog državljanstva dođe do kredibilnih i ozbiljnih investitora koji nedostaju Crnoj Gori, kao i da se ostvare direktne ekonomske koristi od izdavanja ekonomskog pasoša. Suština je u kriterijumima za dodelu ekonomskog državljanstva, koji bi morali biti stroži, kako u pogledu visine investicija, tako i u pogledu zahteva koji se odnose na reputaciju potencijalnih zainteresovanih investitora. Ovaj proces nosi određene rizike i pod budnom pažnjom je naših evropskih partnera iz Brisela i ne bi bilo dobro da se dezavuiše lošom primenom odluke kada je ona već usvojena od Vlade - kazao je Damjanović za "Novosti".

Kako je dodao, činjenica da se za pet meseci javio samo jedan zainteresovani investitor ne mora biti loša sama po sebi, jer bi svaka brzopletost i pogrešne odluke, smatra, mogle i politički i ekonomski da koštaju Crnu Goru.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte institucije, koji sprovodi program ekonomskog državljanstva, Dejan Medojević istakao je da očekuje da će ovaj program ubrzati ekonomski i regionalni razvoj i privući nove strane investicije.

Pročitajte još - Crna Gora - azil za bogate

Odlukom Vlade Crne Gore u naredne tri godine, najviše 2.000 investitora moći će da dobije crnogorsko državljanstvo.

Aleksandar Damjanović Foto cdm.me

Zainteresovani moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore 450.000 evra u primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 evra u severnom regionu i centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 evra namenjenih manje razvijenim područjima. Osim toga, aplikant mora da položi 15.000 evra za aplikaciju za sebe, po 10.000 evra za najviše četiri člana porodice, i po 50.000 evra za svakog narednog člana porodice.

USLOVI ZA INVESTITORE

PROJEKTI i investicije u turizmu, na osnovu kojih će, shodno odluci Vlade, moći da se stekne crnogorsko državljanstvo, mogu biti hoteli sa najmanje pet zvezdica, 60 smeštajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Na severu, potrebno je da hotel ima najmanje četiri zvezdice, 35 smeštajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona evra, dok je na severu minimalna vrednost pet miliona.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vasilije

16.05.2019. 06:56

U Crnoj Gori nije se ostvarilo ništa pozitivno pa je za pretpostaviti da neće ni ekonomsko državljanstvo.Potsjetimo se:ekološka država,Multietnički sklad itd. Sto se ostvarilo:crnogorki narod je podijelje a od skladnog suživota nema traga,uništena obala,posjećene šume,otete rijeke,kriminal,korumpirani sistem,odricanje od tradicije,diktatura na osnovu kriminala i bezakonja itd. Dužničko ropstvo u koje je upala Crna Gora vodi uništenju ove zemlje!!!

PG-CG

16.05.2019. 07:02

MAFIJAŠKO DRŽAVLJANSTVO! Crna Gora će svim sumnjivim licima, koja žele oprati novac u malom Montenegru, i, naravno, platiti reket gospodaru, dati pasoš...

Зрењанинац

16.05.2019. 07:03

Чекајте, не разумем...инвеститори плаћају њима а не плаћа држава страним инвеститорима као у Србији? Та јел' могуће?

Mirko

16.05.2019. 09:11

Daju "ekonomska" državljanstva ali ne i dvojna sa Srbijom! E moji Milogorci?! Đe će vam duša? Ako je uopšte i imate?!

sale

16.05.2019. 09:34

Ekonomsko državljanstvo nude mnoge države (od nedavno i Srbija). Crna Gora nema neku naročitu prednost nad ostalima tako da ovo i ne čudi

Dragan Ilic

16.05.2019. 10:26

Испунио сам петогодишњи непрекидни боравак у Ц. Гори радећи у Будви и стекао сам право на апликацијју за њихово држављанство. Када су ми рекли да морам да полажем неки за мене непостојећи црногорски језик, одустао сам, не дозволивши да ме неко понижава. Није ми јасно дали и ови "улагачи" морају да полажу "црногорски језик".?