Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas licemernom izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da Srbija mora da reši bar jedno od otvorenih pitanja, kao što su nestali, povratak imovine, kulturnog blaga, arhivske građe, problem granice na Dunavu, da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić mogao da dođe u Zagreb.

Kolinda Grabar Kitarović se ponaša prema Srbiji na način kao da je Hrvatska rešila probleme stotina hiljada proteranih Srba i srpskih povratnika, istakao je Linta.

On je pozvao Grabar Kitarović da javno kaže zbog čega Hrvatska odbija da ispuni obaveze koje je preuzela Ugovorom o pristupanju koji je potpisala sa Evropskom unijom krajem 2011. godine, a koji se odnose da poboljšanje položaja Srba, sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ekonomskog razvoja krajiškog područja i kažnjavanja svih ratnih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Linta je podsetio da predsednica Hrvatske sistematski krši ljudska prava svojih državljana srpske nacionalnosti i da na taj način nastavlja politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba koju je realizovao Franjo Tuđman.

Prema oceni Linte, Grabar Kitarović dobro zna da Hrvatska nije vratila proteranim Srbima otetih 40.000 stanova na kojima je bilo stanarsko pravo, da nije isplatila novčanu naknadu za preko 10.000 kuća i lokala koje su u terorističkim akcijama po hrvatskim gradovima minirali pripadnici hrvatskih formacija tokom 1991. i 1992. godine.

Takođe zna, kaže Linta, da nije isplatila otete penzije za 50.000 srpskih penzionera, da nije vratila preko 800.000 katarstarskih parcela otetog poljoprivrednog zemljišta proteranim Srbima, da nije isplatila deviznu štednju hiljadama proteranih Srba, da odbija da prizna desetinama hiljada Srba uplaćene doprinose za radni staž koji je stečen do 1991. godine i drugo, navodi se u saopštenju.