“Jednom ćemo sa Kosova morati da odemo, ali ćemo imati nešto za pregovaranje”: Putin objasnio zašto je 1999. odobrio zauzimanje vojnog aerodroma kod Slatine (FOTO)

D. VUJIČIĆ

ponedeljak, 15. 06. 2020. u 08:01

“Једном ћемо са Косова морати да одемо, али ћемо имати нешто за преговарање”: Путин објаснио зашто је 1999. одобрио заузимање војног аеродрома код Слатине (ФОТО)

Dolazak Slatina 1999. Foto EPA

"Akciju treba sprovesti" - reči Vladimira Vladimiroviča, tada sekretara Saveta bezbednosti
PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je, govoreći o događajima 1999. godine, kada je prištinski aerodrom "Slatina" na Kosovu i Metohiji zauzeo kombinovani bataljon ruskih vazduhoplovnih snaga, izjavio da su od njega tražili mišljenje o mogućnosti izvođenja te operacije, a da je on odgovorio da je, "ako je svrsishodno, treba sprovesti".

Putin je, u intervjuu za TV Rusija 1, na pitanje ko i kako je doneo odluku o zauzimanju aerodroma odmah po okončanju NATO bombardovanja SRJ, podsetio da je tada bio sekretar Saveta bezbednosti i da mu je tadašnji načelnik Generalštaba ruske vojske general Anatolij Kvašnjin rekao da postoji ideja da bude zauzet aerodrom "Slatina", prenosi "Sputnjik".

Na pitanje: "Zašto?" odgovorio je da je "očigledno da ćemo odatle jednom morati da odemo, ali ćemo imati nešto za pregovaranje".

- Kvašnjin se nije usudio da to koordinira sa visokim zvaničnicima, uključujući Ministarstvo odbrane Rusije, ali to je učinjeno - naglasio je sadašnji šef ruske države.

ČEKALE TRI DIVIZIJE TRI divizije vazdušno-desantne vojske sa 120 aviona bile su spremne za rat na Kosovu juna 1999. Naređenje da krenu usledilo bi da je samo jedan metak opaljen na našu vojsku. Britanski general Majkl Džekson, kako sumnjamo, imao je ove informacije kada je 12. juna rekao pred kamerama da Rusi mogu da ostanu na "Slatini" jer neće da rizikuje treći svetski rat. Da, mi smo bili spremni na sve - ovo je za "Novosti" posvedočio general Staskov.

Kombinovani bataljon ruskih vazdušno-desantnih snaga, koji je bio u sastavu međunarodnog mirovnog kontingenta u Bosni i Hercegovini, izvršio je 12. juna 1999. godine usiljeni marš do Prištine, a cilj operacije bio je zauzimanje aerodroma "Slatina" pre britanskog odreda mirovnih snaga NATO-a.

"Sputnjik" navodi da je u maju 1999. major Junus-Bek Jevkurov dobio tajni zadatak od najvišeg vojnog rukovodstva Rusije - da se kao grupa od 18 vojnika specijalnih snaga GRU-a tajno infiltriraju na Kosovo i Metohiju, preuzmu kontrolu nad aerodromom "Slatina" i pripreme se za dolazak glavnih snaga ruskog kontingenta.

O planiranju akcije zauzimanja aerodroma juče je, ekskluzivno za "Novosti", govorio general Viktor Zavrzin koji je naglasio da je "ruski marš bio odgovor na NATO prevaru". O istoj temi, lane je za naš list pričao i general- -potpukovnik Nikolaj Viktorovič Staskov, tadašnji načelnik štaba vazdušno-desantne vojske (VDV) Ruske Federacije i čovek koji je spremao ruske padobrance:


- Vladalo je veliko nepoverenje vojnika prema Kremlju dok je Jeljcin bio na kormilu države. Nezadovoljstvo padobranaca i grupe drugih visokih oficira u Kremlju eskaliralo je nakon prevare Černomirdina koji je u Beograd Miloševiću u stvari odneo američki plan raspoređivanja NATO na KiM, koji je srpsku vojsku izbacivao van pokrajine - ispričao nam je Staskov.

Opisujući te dane Staskov, tada potpukovnik, nam je rekao da su generali Valerij Ribkin i Nikolaj Ignjatov (danas načelnik Štaba VDV i heroj Rusije), bili u vrhu piramide odlučivanja, a da je on bio učesnik u razradi svih situacija "ukoliko ruski bataljon sa komandantom Sergejom Pavlovom zapadne u probleme na KiM".

SLATINA PREKRETNICA RUSIJE
PUTIN se do sada nije obraćao javnosti povodom oboležavanja ruskog zauzimanja "Slatine". Koliko je u ruskoj vojsci ovaj datum bitan svedoči podatak da je učesnicima ove operacija država iskovala oko 200 zlatnih medalja za učešće u akciji jer se smatra da su juna 1999. ruski vojnici prestali da "snishodljivo gledaju na NATO, vrativši čast ruskom oružju".

- Posle političke odluke da naše snage ne učestvuju u mirovnoj operaciji na Kosovu, sedeli smo u Moskvi i razgovarali kako pomoći srpskom narodu jer smo imali obaveštajnu procenu sa terena šta će se dogoditi. Ribkin, Ignjatov i ja kontaktirali smo i sa tadašnjim načelnikom Generalštaba Anatolijem Vasiljevičem Kvašnjinom, a sve vreme uz nas je bila Uprava GRU (Ruska vojna obaveštajna služba). Meni je kao veteranu sa Balkana dat zadatak da odaberem jedinicu i odredim maršrutu marša. U vertikali komandovanja bila su samo tri čoveka - ispričao nam je svojevrmeno Staskov.

General Staskov, general Junus-Bek-Jevkurov i general Zavarzin

Kako je to juče potvrdio i predsednik Putin, načelnik Generalštaba Kvašnjin otišao je u njegovu kancelariju, a sa pozicije sekretara Saveta bezbednosti RF odobrio je celu akciju. Ruski predsednik ponovo je naglasio ulogu generala Junus-Beka Jevkurova, tada majora GRU, danas zamenika ministra odbrane Ruske Federacije. Jevkurov je prošlog oktobra svoju promociju na visokoj dužnosti imao u Beogradu gde je došao u posetu sa Dmitrijem Medvedevom. Sačekali su ga brojni prijatelji u Srbiji. Inače Jevkurov je odlikovan najvišim odlikovanjem "Heroj Rusije" u prvim ukazima koje je potpisao Putin kada je postao predsednik aprila 2000.

Ovaj, za mnoge misteriozni general, od maja 1999. vodio je grupu od 18 komandosa GRU na Kosmetu. U jedinom razgovoru za srpske medije, tačnije za knjigu "Skok na Slatinu", uredniku "Odbrane" Miroslavu Toholju nije ni potvrdio ni demantovao da je njegova grupa pola rata na KiM bila u dobrovoljcima VJ, a pola infilitrirana u OVK.

Dobrodošlica Rusima u Prištini


SRBI SE NIKA NEĆE ODREĆI KOSOVA

General Nikolaj Viktorovič Staskov je doktor političkih nauka i kandidat za tamošnju Akademiju nauka:

- Naša je procena da se Srbi nikada neće pomiriti zato što su isterani sa Kosova koje je izvor pravoslavlja i duša naroda. Takođe, situaciju trenutno ocenjujemo kao lošu jer se vaši sunarodnici iseljavaju, ali, kao i vaš predsednik Vučić, procenjujemo da se Kosova Srbi nikada neće odreći!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mama

15.06.2020. 10:26

Svako ko se odrekne Kosova zaboo je noz u srce Srbije i ubio buducnost nase dece.Nema prezivljavanja bez korena!!!

Nick

15.06.2020. 10:41

Da i gde su sad rusi na kosovu, opet prevareni ili su trgovalo našom teritirijom za tamo nešto deseto što njima odgovara

Mimi

15.06.2020. 11:41

Sta da radim i ja se ne odricem Kosova imamo 25 h.zemlje al sam morala da pobegnem da se spasimo a sad u Srbiji zivim sa suprugom i 4 dece i nemam nisza jedva sastavljm kraj sa krajom sad imam 2 studenta a oktombra cu imati 4 studenta pa mi recite jako cu ja da ih iskolujem sa dom imovinom sto imam dole a ivde nemam dovoljno ni za hleb ko ce meni da pomogne reci te mi molim vas.I pisle se pitamo zasto imamo toliko samoubistva.

Dragan Srpska

15.06.2020. 14:25

Osim što ste svojim vojnicima podigli moral samo još pojasnite kakva je svrha akcije koja je narod gurnula u iluziju da će ih Rusija zaštiti od NATO krvoloka.

Pelikane

15.06.2020. 16:01

@Dragan Srpska - Ima jedna isticnjacka mudra prica koja kaze: Okupirali te prijatelji ili neprijatelji, svejedno si okupiran. Sa oslobodiocima nema mnogo razlike jer je glupo da se posle oslobadjas kad te oslobode prijatelji. Samim tim tvoji oslobodioci su onda vecni okupatori a ti si sam sebe porobio svojom zahvalnošću i nesposobnošću.

iz glave

17.06.2020. 09:16

@Dragan Srpska - сврха акције је била постизање стратешке премоћи посрнуле стратешке силе, а нама постизање боље преговарачке позиције и већу безбедност Србима на КиМ. Међутим ми смо их пар година касније послали кући, мислећи да се са окупаоторм може договарати. Не можемо куповати бензин и помагати пироманима у паљењу наше куће, дА би се после удали за њега а онда се љутити на ватрогасце што се не бацају у сред пожара да га гасе. Заједљиви коментари су последица квислинштва и/или стокхолмског синдрома