Tramp potpisao uredbu o društvenim mrežama

Tanjug

petak, 29. 05. 2020. u 07:22

Трамп потписао уредбу о друштвеним мрежама
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici.

"Imali su nekontrolisanu moć da cenzurišu, ograničavaju, dodaju, kreiraju, sakriju, menjaju virtuelno svaki oblik komunikacije", rekao je Tramp pre nego što je potpisao uredbu.

Kako javlja AP, on je ocenio da je "bez presedana u američkoj istoriji da tako mali broj korporacija kontroliše tako veliku sferu ljudske interakcije".

Tramp je izvršnu uredbu potpisao dva dana pošto je kritikovao kompaniju Tviter jer je pozvala korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita.

U prvi mah, bio je čak zapretio da će zatvoriti društvene mreže jer se Tviter, prema njegovim rečima, umešao u njegovu političku poruku.

On je ocenio da je provera činjenica bila "urednička odluka" Tvitera i politički aktivizam.

To bi, kako je rekao, trebalo da košta te kompanije zaštite od tužbi za ono što se postavlja na njihovim platformama. Nova uredba će, kako veruje, podržati slobodu govora, navodi AP.

Kompanije poput Tvitera i Fejsbuka imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama jer se tretiraju kao "platforme" a ne "izdavači" koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja.

Komentari (3)

Mikiboy

29.05.2020. 09:53

Nije to dovoljno. Tviter je ostetio Trampa i njegovu partiju u predizbornoj kampanji tako da bi trebao i da snosi odgovornost za to.

BOGDAN

30.05.2020. 09:16

GOSPODINE PREDSEDNICE GORI TI DRZAVA.AKO TI TREBA POMOS OBRATISE SRBIJA CE DA TI POMOGNE.