Stručnjak iz Sofije uputio OTVORENU PRETNjU Makedoniji: Ako ne prihvatite bugarske korene JEZIKA koga su veštački STVORILI SRBI, ostaćete PRED VRATIMA EU!

Novosti Online

25. 05. 2020. u 20:53

Стручњак из Софије упутио ОТВОРЕНУ ПРЕТЊУ Македонији: Ако не прихватите бугарске корене ЈЕЗИКА кога су вештачки СТВОРИЛИ СРБИ, остаћете ПРЕД ВРАТИМА ЕУ!

Foto: Depositphotos

Dokle god Severna Makedonija ne priznaje bugarske korene svog jezika, koji su veštački stvorili srpski akademici 1945. godine, Bugarska je neće pustiti u EU, izjavio je stručnjak za međunarodne odnose, bugarski novinar Velizar Enčev
KOMENTARIŠUĆI izjave makedonskih političara povodom Dana slovenske pismenosti koji je juče obeležen, novinar je istakao da je ogorčen saopštenjem lidera opozicione makedonske stranke VMRO DPMNE Hristiana Mickoskog koji je izjavio da su Ćirilo i Metodije makedonski prosvetitelji.

Enčev je nezadovoljan i zbog toga što je premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio da je ćirilica napravljena za standardizaciju makedonskog jezika.

- Dokle god ne priznajete bugarske korene svog jezika, koji su veštački stvorili srpski akademici 1945. godine, Bugarska vas neće pustiti u EU. Car Samuilo, cela plejada stvaralaca Bugarskog preporoda i Goce Delčev su Bugari i njihovo stvaralaštvo je bugarsko! Ako ne prihvatite ove neosporne istorijske činjenice, ostaćete pred vratima Evropske unije - istakao je bugarski novinar.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija nema nameru da revidira svoju istoriju, a zajednička bugarsko-makedonska komisija za istorijska pitanja služi samo kao alibi za Brisel i Sofiju dok Skoplje ne dobije poziv za pregovore o stupanju u EU.

- Zar je normalno da nakon ove antibugarske paljbe, koja ne prestaje poslednjih 75. godina, nastavljaju da se brinu o zemlji koja otvoreno sabotira Sporazum o prijateljstvu i koja pretenduje na našu istoriju - izjavio je novinar u intervjuu za portal „Epicentar“.

Prema njegovim rečima, Grčka je potpisivanjem Prespanskog sporazuma dobila od Severne Makedonije sve, za razliku od Bugarske koja je godinu dana ranije zaključila Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji.

U slučaju Grčke, Makedonci su morali da se odreknu takozvane antikvizacije makedonske istorije, da promene ime svoje zemlje i da unesu izmene u ustav.

- A šta je od 1. avgusta 2017. godine dobila Bugarska, članica EU i NATO-a? Skoplje je velikodušno pristalo da bude deo bugarsko-makedonske istorijske komisije, koja će diskutovati o sadržaju udžbenika istorije, književnosti i geografije, koji se izdaju u tim zemljama. I ništa više! Za tako skromno obećanje Severne Makedonije, koja prisvaja bugarsku istoriju i kulturu, članica EU i NATO (Bugarska) dozvolila im je da stupe u NATO, a da pritom nije dobila ni stoti deo onoga što je Skoplje dalo Grčkoj - rekao je novinar.

Prema njegovim rečima, da je Sofija imala „samopoštovanje“ kao Grčka, mogla je postaviti Skoplju stroge uslove.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Александар Првуљ

25.05.2020. 21:14

Тај рад. Бугарин и јесте ту да удари слеђа кад се најмање надаш.

криза идентитета

25.05.2020. 21:34

Македонски језик нису створили српски академици, ваћ хрватски бравар и словеначки учитељ. Кад смо већ код тога; срећан вам Дан младости, другови СлавоМакедонци.

Miki

26.05.2020. 01:23

@tuta bugarin - Srpski, bugarski i makedonski su jedan te isti jezik i razlikuju se izmedju sebe manje od dijalekata njemackog ili Italijanskog. Kako se zove taj jezik i da li cemo njegove razlicite nijanse da posmatramo kao posebne jezike je zapravo stvar politike, sto ce reci da ne mora nuzno da ima veze s razumom, ali sa interesima ima uvijek.

Goran

26.05.2020. 02:33

Cudime sto pisu ovde takve komentare da se stvarno zgrozim makedonski jezik je makedonski nije bugarski ni srpski neznam kako podrzavate fasiste koji su ubijali palili pljackali zajedno sa cetnicima balistima u juznoj Srbiji koji su dali vazdusan prostor da nas bobarduje nato bruka i sramots

драгана

26.05.2020. 13:38

@Goran - "Makedonski jezik"?Čekam da se oglase i Grci,pa da komedija bude kompletna.Taj "jezik" je dijalekat srpskog jezika.

Ilić Bojan

27.05.2020. 16:28

Bugari prvo da vrate "Svetog kralja" Milutina pa onda da prodaju ove kadanske priče!Inače su hteli i telo Svetog Save da ukradu....