Veto štedljive četvorke: Pregovori o budžetu EU koji se održavaju u Briselu ne napreduju, verovatan novi samit

22. 02. 2020. u 08:45

Вето штедљиве четворке: Преговори о буџету ЕУ који се одржавају у Бриселу не напредују, вероватан нови самит

AP Photo

Austrija, Danska, Holandija i Švedska, smatraju da budžet EU za 2021-2027 treba da bude na nivou jedan odsto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 članica bloka

ZEMLJE koje najviše daju u budžet EU blokirale su napredak na specijalnom samitu EU o budžetu i ističu da neće da daju više novca za naredni dugoročni paket potrošnje vredan oko 1.000 milijardi evra.

Takozvana štedljiva četvorka - Austrija, Danska, Holandija i Švedska, smatraju da budžet EU za 2021-2027, iz koga će se finansirati i ambiciozni ciljevi u borbi protiv klimatskih promena i politike digitalne ekonomije, treba da bude na nivou jedan odsto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 članica bloka. Evropski parlament želi ambiciozniji budžet, od 1,3 odsto BND, a Evropska komisija od 1,11 odsto BND.

- Mogu da razumem da ste premijer zemlje u kojoj ima siromašnih regiona, infrastrukture, mogu to da razumem, ali kada je reč o procentima, ne popuštam - rekla je juče novinarima u Briselu danska premijerka Mete Frederiksen.

Na pitanje da li zastoj može da se prevaziđe, Frederiksen je rekla da ne misli da to može da se desi.

- Spremna sam da ostanem i spremna sam da ostanem ceo vikend, ali ne mislim da ćemo postići sporazum - kazala je danska premijerka, i dodala da će biti potreban još jedan samit, verovatno početkom marta.

PROČITAJTE JOŠ: Četrnaestoro ZARAŽENIH korona virusom u Italiji: Među njima i TRUDNICA


Po pitanju novog višegodišnjeg budžeta, "štedljiva četvorka", koja ima podršku Nemačke, udružila se protiv "Prijatelja kohezije", grupe članica uglavnom iz centralne i istočne Evrope koja želi kontinuirani priliv kohezionih fondova, odnosno novca za pomoć u razvoju siromašnijih regiona.

Sa izlaskom Britanije iz bloka, lideri žele da pokažu da Evropa i dalje može da ide napred iako im je "bregzit" ostavio "rupu" u budžetu od oko 75 milijardi evra tokom sedmogodišnjeg perioda.


SITNICA OD 1.000 MILIJARDI EVRA

NAJZANIMLJIVIJE je to što čak i 1.000 milijardi evra čini, u stvari, samo oko jedan procenat ukupnog BND 27 članica i da to nije ogromna suma za najveći svetski trgovinski blok. Članice za budžet EU u praksi ne daju ni ceo procenat svog BND jer se budžet puni i iz carinskih prihoda i kazni koje utvrdi Komisija, na primer u antimonopolskim slučajevima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije