Veto štedljive četvorke: Pregovori o budžetu EU koji se održavaju u Briselu ne napreduju, verovatan novi samit

22. 02. 2020. u 08:45

Austrija, Danska, Holandija i Švedska, smatraju da budžet EU za 2021-2027 treba da bude na nivou jedan odsto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 članica bloka

Вето штедљиве четворке: Преговори о буџету ЕУ који се одржавају у Бриселу не напредују, вероватан нови самит

AP Photo

ZEMLJE koje najviše daju u budžet EU blokirale su napredak na specijalnom samitu EU o budžetu i ističu da neće da daju više novca za naredni dugoročni paket potrošnje vredan oko 1.000 milijardi evra.

Takozvana štedljiva četvorka - Austrija, Danska, Holandija i Švedska, smatraju da budžet EU za 2021-2027, iz koga će se finansirati i ambiciozni ciljevi u borbi protiv klimatskih promena i politike digitalne ekonomije, treba da bude na nivou jedan odsto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 članica bloka. Evropski parlament želi ambiciozniji budžet, od 1,3 odsto BND, a Evropska komisija od 1,11 odsto BND.

- Mogu da razumem da ste premijer zemlje u kojoj ima siromašnih regiona, infrastrukture, mogu to da razumem, ali kada je reč o procentima, ne popuštam - rekla je juče novinarima u Briselu danska premijerka Mete Frederiksen.

Na pitanje da li zastoj može da se prevaziđe, Frederiksen je rekla da ne misli da to može da se desi.

- Spremna sam da ostanem i spremna sam da ostanem ceo vikend, ali ne mislim da ćemo postići sporazum - kazala je danska premijerka, i dodala da će biti potreban još jedan samit, verovatno početkom marta.


Po pitanju novog višegodišnjeg budžeta, "štedljiva četvorka", koja ima podršku Nemačke, udružila se protiv "Prijatelja kohezije", grupe članica uglavnom iz centralne i istočne Evrope koja želi kontinuirani priliv kohezionih fondova, odnosno novca za pomoć u razvoju siromašnijih regiona.

Sa izlaskom Britanije iz bloka, lideri žele da pokažu da Evropa i dalje može da ide napred iako im je "bregzit" ostavio "rupu" u budžetu od oko 75 milijardi evra tokom sedmogodišnjeg perioda.


SITNICA OD 1.000 MILIJARDI EVRA

NAJZANIMLJIVIJE je to što čak i 1.000 milijardi evra čini, u stvari, samo oko jedan procenat ukupnog BND 27 članica i da to nije ogromna suma za najveći svetski trgovinski blok. Članice za budžet EU u praksi ne daju ni ceo procenat svog BND jer se budžet puni i iz carinskih prihoda i kazni koje utvrdi Komisija, na primer u antimonopolskim slučajevima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije