IZREALSKI premijer Benjamin Netanijahu izrazio je u nedelju nadu da će njegova predstojeća poseta Vašingtonu tokom koje se očekuje predstavljanje mirovnog plana američkog predsednika Donalda Trampa za Bliski istok, biti - istorijska!

Obraćajući se članovima svog kabineta neposredno pred put u Vašington, on je ukazao na bliske veze s Trampom i istakao da je ovo životna prilika za Izrael koja se ne sme propustiti.

- Razgovarao sam tri godine s predsednikom Trampom i njegovim timom o našim bezbednosnim i nacionalnim potrebama - rekao je Netanijahu. - To su bile desetine razgovora i stotine sati. U svim tim razgovorima naišao sam na razumevanje za suštinske potrebe Izraela.

Dodao je da u Vašington ide sa osećajem svrhe i velikom odgovornošću, kao i da se nada da će tom prilikom biti ispisana istorija.


PROČITAJTE JOŠ: Pet raketa palo kod američke ambasade u Bagdagu

Predstavljanje plana bilo je više puta odlagano, a po svoj prilici ima malo izgleda za uspeh, s obzirom na to da su ga Palestinci već odbili, optužujući Trampa da je nepravedno pristrasan prema Izraelu.

Plan bi, međutim, mogao da da podsticaj Netanijahuu koji vodi treću izbornu kampanju za manje od godinu dana, pokušavajući da ostane na vlasti dok se bori protiv optužbi za korupciju.

Netanijahuov politički protivnik Beni Ganc, koji u parlamentu pokušava da blokira Netanijahuov zahtev da dobije imunitet od sudskog gonjenja, u subotu je najavio da on, takođe, ide u Vašington na privatni sastanak sa Trampom, ali je odbio da se zajedno pojave u Beloj kući.


SVE BOLjE SA SAUDIJCIMA

IZRAELSKO ministarstvo spoljnih poslova najavilo je u nedelju da će dozvoliti Izraelcima da putuju u Sudijsku Arabiju u verske i poslovne posete iako dve zemlje nemaju zvanične diplomatske odnose. Ta najava je najnoviji znak poboljšanja odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i ona prethodi predstavljanju bliskoistočnog mirovnog plana Bele kuće za koji se očekuje da će težiti saudijskoj podršci.