Amerika opet pobeđuje kao nikada do sada: Tramp na forumu u Davosu bio pun hvale za sebe

D. SAVIĆ

utorak, 21. 01. 2020. u 08:15

Америка опет побеђује као никада до сада: Трамп на форуму у Давосу био пун хвале за себе

AP Photo EvanVucci

Uoči početka suđenja u Vašingtonu šef Bele kuće govorio na forumu u Davosu. Predsednik SAD: Ekološki aktivisti su naslednici glupih proroka

DANAS sam ponosan jer mogu da kažem da su SAD usred ekonomskog procvata kakav svet nikada ranije nije video. Amerika opet pobeđuje kao nikada do sada.

Ovako se američki predsednik Donald Tramp obratio učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, samo nekoliko sati pre suđenja u Senatu u Vašingtonu povodom njegovog opoziva. Iako je noseća tema okupljanja svetskih moćnika ove godine bila borba protiv klimatskih promena, Tramp je na startu godine u kojoj se bori za još jedan četvorogodišnji ostanak u Beloj kući odlučio da se hvali ekonomskim uspesima, a pred prepunim auditorijumom je rekao i da trgovinski sporazumi postignuti ovog meseca sa Kinom i Meksikom predstavljaju model za 21. vek.

To je izazvalo oštru kritiku dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Jozefa Štiglica koji je rekao da je Trampov "prikaz ekonomije potpuno pogrešan", ali i mnogobrojnih, u Davosu prisutnih zaštitnika prirode čija je glavna zvezda bila klimatska tinejdžerska aktivistkinja Greta Tunberg.


Pročitajte i:Otvorena pretnja Iranca: Tri miliona dolara onome ko ubije Trampa- Klima i životna sredina su danas vruća tema, ali u praksi ništa nije urađeno - poručila je moćnicima Tunbergova, koja je bila u publici za vreme Trampovog govora, a kad je izlazila iz sale, nije razgovarala sa novinarima, već je gledala u pod.

Tramp je, doduše, najavio i da će se SAD pridružiti inicijativi sadnje "tri biliona stabala", koja je pokrenuta u Davosu, ali je, istovremeno, ekološke aktiviste nazvao "naslednicima jučerašnjih glupih proroka".

Greta Tunberg,AP foto Markus Schreibe

Američki mediji navode da je Trampov govor bio propraćen gotovo potpunim mukom u publici, za razliku od prethodnog, kada je izazvao povremene zvižduke i smeh. Prema medijskim računicama, Trampovo učešće na Forumu u Davosu koštaće američke poreske obveznike 3,4 miliona dolara.


PONUDA ZA UBISTVO - "SMEŠNA"

Ponuda iranskog poslanika Ahmada Hamzeha za nagradu od tri miliona dolara onome ko ubije američkog predsednika Donalda Trampa je smešna, izjavio je predstavnik SAD u pregovorima o razoružavanju Robert Vud. Hamzeh je nagradu ponudio "u ime naroda provincije Kerman", što je rodno mesto iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija koji je ubijen u američkom vazdušnom napadu dronom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije