Telo iranskog vojnog komandanta, generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u petak u američkom napadu, dopremljeno je danas u Iran gde gu ga dočekali mnogobrojni građani.


Kako je javio Rojters, njegovo telo je dovezeno avionom u grad Ahvaz, na jugozapadu Irana.


Zvanična iranska agencija IRIB objavila je video na kojem je prikazano kako se iz aviona iznosi kovčeg sa Sulejmanijevim telom obmotan u iransku zastavu dok svira vojni orkestar.


Hiljade ljudi obučenih u crno prošlo je u povorci kroz Ahvaz, što je prenosila državna tv.


Iranske vlasti su dopremile Sulejmanijevo telo u taj grad koji je bio glavno poprište borbi tokom krvavog rata između Iraka i Irana od 1980. do 88. godine tokom kojeg se general istakao, preneo je AP.


Vlasti planiraju da kovčeg sa njegovim telom kasnije danas bude prebačen i u grad Mašad, a potom u ponedeljak u Teheran i Kom gde će biti organizovane pogrebne povorke građana, da bi u utorak bio sahranjen u svom rodnom gradu Kermanu.


Pročitajte i: PALA JE KRVAVA ZAKLETVA: Iračani podigli zastavu osvete, Sulejmanijeva ćerka traži krv, evo šta joj je odgovorio Rohani (VIDEO)


Irački premijer Adel Abdul Mahdi proglasio je juče trodnevnu žalost za iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, kao i liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom koji je takođe ubijen u petak u američkom vazdušnom napadu u Iraku.


Više hiljada Iračana pridružilo se juče pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalost za ubijenim iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vatdušnom napadu u Iraku.