Preminuo heroj koji je učestvovao u DRAMATIČNOM spasavanju 12 dečaka sa Tajlanda: SEPSA, koju je dobio tokom te herojske operacije, koštala ga života

I. S.

27. 12. 2019. u 20:31

Преминуо херој који је учествовао у ДРАМАТИЧНОМ спасавању 12 дечака са Тајланда: СЕПСА, коју је добио током те херојске операције, коштала га живота

Dobrovoljci pritekli u pomoć Foto AP PhotoSakchai Lali

Barirek je bio na lečenju, ali njegovo stanje se pogoršalo

PRIPADNIK tajlandske mornarice Bejret Barirek koji je učestvovao u dramatičnom spasavanju 12 dečaka i njihovog trenera fudbala iz poplavljene pećine na severu Tajlanda prošle godine, preminuo je od infekcije krvi koju je dobio tokom operacije spasavanja, saopštila je u petak Kraljevska tajlandska mornarica.

Barirek je bio na lečenju, ali njegovo stanje se pogoršalo, stoji u saopštenju. Drugi spasilac, bivši ronilac mornarice Saman Kuman, poginuo je tokom akcije spasavanja, u kojoj je bio zadužen za dopremanje boca s kiseonikom. On je preminuo pošto se onesvestio pri izlasku iz pećine.

Trener fudbala Ekapol Čantavong i 12 dečaka, uzrasta od 11 do 16 godina, krenuli su da istraže pećinu Tam Luang u provinciji Čiang Rai 23. juna 2018. U ovu avanturu upustili su se tokom sezone kiša koja je poplavila pećinu i zarobili ih u njoj. Preživeli su devet dana pijući vodu koja je kapala iz stena, pre nego što su ih spasioci pronašli.

Pročitajte još - Osam dečaka na sigurnom, zatočena deca i trener dobrog su zdravlja; Nastavak operacije u utorak (VIDEO)

U akciji borbe za njihove živote, koja je trajala 17 dana, učestvovali su mnogobrojni eksperti i stotinak volontera iz različitih zemalja. Svi članovi fudbalskog tima spaseni su, zajedno sa svojim trenerom.

Pećina je u novembru otvorena za turiste, posle 15 meseci. Netfliks je obezbedio prava na izradu mini-serije o spasavanju, a već je objavljeno i nekoliko knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Белгород Ц.З.

27.12.2019. 22:32

битно је да су каубоји купили права за снимање серије о томе. Они се таквим трагедијама радују