Al Kaida je stvorena da uništi Ruse i Srbe, prevare na Markalama i u Siriji potpuno identične: Novi izveštaj švajcarskih obaveštajaca o devedesetim

I. STANOJEVIć

23. 12. 2019. u 08:01

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi posle okončanja Hladnog rata

Ал Каида је створена да уништи Русе и Србе, преваре на Маркалама и у Сирији потпуно идентичне: Нови извештај швајцарских обавештајаца о деведесетим

Mudžahedini na obuci u BiH

RAT u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi posle okončanja Hladnog rata. SAD su, u tu svrhu, koristile iste one milicije, odnosno, paravojne snage, uz pomoć kojih su prethodno u Avganistanu, ratovale sa Sovjetskim Savezom, a koje će kasnije poneti ime islamističke terorističke grupe Al Kaida. Na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država.

Ovo se, između ostalog, iznosi u materijalu Švajcarske federalne obaveštajne službe, koji je upravo dospeo na svetlo dana. Navodi se da su politička i medijska propaganda, kao okvir za plansko rasparčavanje Jugoslavije, u međuvremenu, dobro istražene. Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.


- Svakako, razlika je i u tome što su posledice ovog rata na Balkanu po Evropu bile naročito velike i značajne - kaže doajen nemačke spoljne politike Vili Vimer, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU). - Iz današnje vizure gotovo je trivijalan zaključak da je većina zapadnih medija u toku tog rata podržavala NATO, ali je tada opšte mesto bila konstatacija da su "mediji zatajili". Odlučujuće medijske strukture, kao i njihove strategije i veze sa inostranim faktorima, još nisu bile opštepoznate.

U materijalu na koji Vimer ukazuje, navodi se spisak propagandnih primera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su tako duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

"Srpski logor smrti Trnopolje" (1992. godine), jedan je od najpoznatijih primera. Uz ovaj logor u Bosni, Švajcarci navode i "Markale" u Sarajevu (1991-1995) i "Genocid u Srebrenici"(1995), kao "najtužniji vrhunac rata u Bosni".

Logor u Trnopolju

Šef jedne američke propagandne agenture, koja je aktivno širila lažne informacije o navodnom logoru smrti u Trnopolju, mnogo godina kasnije, u jednom intervjuu, ovako je to prokomentarisao: "Mi smo profesionalci. Imali smo angažman i postupili smo po dogovoru, obavili smo posao. Nismo plaćeni da budemo moralni."

Što se "Markala" tiče, Švajcarska obaveštajna služba, koja potpisuje ovaj izveštaj, podseća da su "u ovom kao, i nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN zaključili da je masakr najverovatnije sproveden od strane bosanskih vojnih snaga i to prema sopstvenom stanovništvu". Švajcarci, dalje, ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napad pod lažnom zastavom".

Vili Vimer

Vimer podseća da je dve decenije kasnije, masakr sa "Markala" ponovljen gasnim napadom u sirijskom ratu, koji je insceniran zarad ciljeva moćnika.

Što se Srebrenice tiče, čak se i Filip Korvin, najviši civilni predstavnik UN u Bosni tokom rata, kasnije usprotivio zvaničnoj verziji događaja. Američki politikolog Edvard Herman i bivši oficir CIA, Robert Ber, koji je u to vreme "držao" jugoslovensku teritoriju, govorili su o Srebrenici kao o prevari, podseća Vimer.

Švajcarski portal prenosi obaveštajne podatke


OBJAVLJENA DOKUMENTACIJA

U IZVEŠTAJU švajcarskih obaveštajaca, taksativno se navodi dosadašnja objavljena dokumentacija o ključnim, kako se ističe, "medijskim manevrima" koji su služili za opravdavanje kvalifikacija, serviranih iz inostranstva. Motiv je, kako se ističe, promena situacije na terenu bivše Jugoslavije, u pravcu koji odgovara pre svega Sjedinjenim Državama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Milen

23.12.2019. 08:38

Kako ce se covecanstvo odbraniti od zla kada dva coveka ne mogu da se sloze oko toga sta je dobro?

Komentator

23.12.2019. 12:30

@Dani - Zapravo si u pravu jer su ga oni naoruzali i kreirali gradjanski rat a sve sto se posle toga desilo su posledice , cak i ova tvoja provokacija.

Мргуд

23.12.2019. 08:45

Како год обрнемо окренемо,закључак исти.Оно што смета сада хоће да нас обавесте они који су били у мишијој рупи док смо ми знали сутрадан.

roky

23.12.2019. 08:49

Хоће ли и Швајцарску тужити Шиптари и Муслимани за неПризнавање геноцида? Ах, Боже Правде, а не права, Помози док не зарасте трава.

Vaske

23.12.2019. 08:58

Dobro kada su se setili da istina polako ali sigurno izlazi poput sunca, tako reći ne zadrživo!

Mama

23.12.2019. 08:58

Objavite taj izvestaj u celosti i podelite svim organizacijama za ljudska prava u celom svetu.Mora im se istina staviti pod nos.Samo agresivna prezentacija istine!

Prellee

23.12.2019. 09:07

Amerikanci i Britanci neće ratovati u rovoovima.Za rovove i prašinu su upravo stvoreni ovi fighters.Oni su pješadija NATO.Što se tiće vazdušne i obavještajne aktivnsoti,tu su bile zadužene zapadne obavještajne službe i avijacija NATO.Sve se to treba vratiti Zapadu za sva nedjela koja su napravili.Ovi iz Alkaide su od goreg oca,i od gore matere.Napummpani vjerom a svoj život ne cjene i Zapad želi ugoodno sa korisnim da spoji,usto da postigne svoj cilj,uništenje pojedinih naroda.

Dražen

23.12.2019. 11:15

@Prellee - Тачно си рекао,само што су џихадисти из исламске државе још немилосрднији од ових најнемилосрднијих из ал каиде.Ово слање исиловаца из Сирије у земље порекла,свакодневно врше Американци,јер су их они и створили.

Гојко

23.12.2019. 12:32

@Nemanja - Za manje sposobne-ukucati sa poslednje slike Swiss Propaganda Research,pa kad se taj sajt otvori,sekcija Analysen,pa na njenom dnu-Kriege i tekst na enleskom ili nemačkom Propaganda in the war on Yugoslavia.

istina izađe na videlo kad tad

23.12.2019. 09:17

odlicna analiza švajcaraca I hrabrost da se objavi treba da nastave sa istinom I da objave koliko ima decijeg zlata iz jasenovca u švajcarskoj I od ostalih mucenika pobijenigh u jasenovcu da to otkriju da su komunisti srbije to zlato iz jasenovca kod njih deponovali I da se to zčato vrati naslednicima žrtava komunizma u jasenovcu

Гојко

23.12.2019. 11:10

@Novosti - Od istine nije nas sramota.Evo Morales je prekjuče izjavio da sve američke ambasade u svetu su obaveštajni centri sa zadatkom da u tim zemljama izazovu promenu vlasti./Tekst na fort.russ.com/

Otadžbina te zove

23.12.2019. 11:35

@Novosti - Ko laže sebe? Mi Švajcarci i Finci lažemo sebe??? Pre će biti da je obrnuto, da svi vi koji pričate srpski a ne želite da se zovete Srbima zato što ste druge vere lažete sebe... Ako ste Katolici i Muslimani, to ne znači da niste Srbi! Ljubav matice je večna, koliko god vi mrzeli Srbiju i Srbe, odavde će se uvek čuti "Brat je mio, koje vere bio!" Živeo, brate!

Nina

23.12.2019. 12:21

@Novosti - Istina vas boli! Lagali ste uz pomoć strane propagande koja je celo vreme bila na vašoj strani! Sa svojim lažima ste bili spremni na sve!

Komentator

23.12.2019. 13:06

@Novosti - Kocke se tek pocele slagati a neki se opasno uzrujali, sta li ce tek biti kada se kocke u potpunosti sloze (a to vreme neminovno dolazi).

eks

23.12.2019. 09:30

A kada ja napišem da je Amerika imperija zla, administratori raznih portala ne objavljuju tu istinu . U tome prednjači N1 .

Гојко

23.12.2019. 11:59

@eks - U sobi 101 Džordž Orvelove novele 1984,zatvorenici su bili mučeni tako što su im puštani američki predsednici koji su govorili o demokratiji,borbi protiv terorizma i slobodama.

Рашо

23.12.2019. 10:04

За и њих и њихове циљеве све је јасно и схватљиво. Није схватљиво зашто је сада Блер саветник председника државе коју је злочиначки напао?

Ap0qalypto

23.12.2019. 11:13

Sto su ćutali kad je istina trebala da se čuje? Posle unistenih citavih porodica, zivota, pobijenih ljudi. 30 godina mržnje, sad se setili sta je istina.

realist.

23.12.2019. 11:49

Unistice oni sami sebe procice jos gore nego u Siriju, jos sada neznaju gde da beze.

Жужа

23.12.2019. 12:03

@novosti Ко ? Швајцарци? Па ово су њихова сазнања а не наша! Много тога је плод западњачких мућки и вашег рада на терену! Као Сарајево под опсадом а сва српска насеља окружена и под гранатама!!! Као Срби злочинци а само у Сарајеву булумента приватних затвора и мучионица за нас! О Маркалама и Рачку да не говорим!Истина иде полако али иде и не говори вама у прилог!

Pedja

23.12.2019. 15:22

@Жужа - I eto samo su bili ukljuceni u rat u Bosni, a niko ne spominje rat u Hrvackoj i grubu mesanje belosvetski hostaplera koji su taj rat i izazvali, koristeci ustaske organizacije kao srestvo ka svom cilju, uzimanju nasih resursa.

Драган КНН

23.12.2019. 13:18

Ово је текст за насловну страну седам дана заредом !

Србин

23.12.2019. 14:59

А Блер саветник! Браво Србија! Страшно, играју се са судбинама људи. Истина увек побеђује, полако,али победиће. И сваког ће своја казна да чека,у то сам сигуран.

Uroš

23.12.2019. 15:33

Želim da upozorim ovu vlast i sve prethodne i buduće da na osnovu ovih tvrdnji pokrenu pred sudom medjunarodne pravde postupak utvrdjivanja istine u vezi Trnopolje, Srebrenice, Račka, ustaških zlodela u hrvatskorj, zlodela muslimana u okolini Srebrenice, a posebno da se zatraži istina o genocidu nad Srpskim narodom od strane hrvatske države NDH /sadašnja Hrvatska/ koja to negira znači ista pavelićevska država kao i genocid balija i handćžar divizija u drugom svetskom ratu a posebno islaskih eks

Miki

25.12.2019. 19:59

Zasto taj dokument ne moze nigde da se procita, da nije mozda zasto sto ne postoji?