Ukrajina ušla u američke izbore?

D. SAVIĆ

26. 09. 2019. u 22:48

Украјина ушла у америчке изборе?

AP Photo

Kongres SAD svedočenjem šefa obaveštajaca počeo istragu predsednika Donalda Trampa. Šef Bele kuće: Republikanci, borite se, zemlja je ulog!

DEMOKRATE pokušavaju da razore Republikansku partiju i sve za šta se ona zalaže. Držite se zajedno, igrajte njihovu igru i snažno se borite, republikanci, naša država je zalog!

Američki predsednik Donald Tramp ovako je re na objavljivanje izveštaja neimenovanog uzbunjivača iz obaveštajnih krugova koji je bio glavni okidač za pokretanje kongresne istrage i mogući opoziv aktuelnog šefa Bele kuće. Uzbunjivač je otkrio da je u telefonskom razgovoru šef Bele kuće tražio od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da istraži da li je bivši potpredsednik Džo Bajden, a sada glavni demokratski Trampov rival na predstojećim izborima 2020. godine, uticao na zatvaranje istrage u Kijevu o kompaniji u kojoj je radio njegov sin Hanter.


PROČITAJTE JOŠ: Zelenski: Nije trebalo objaviti šta sam pričao Trampu

Izveštaj uzbunjivača objavljen je dan pošto je Ministarstvo pravde, na Trampov zahtev, obelodanilo transkript razgovora. Vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe Džozef Megvajer odbio je ranije da objavi izveštaj uzbunjivača, ali je to učinio uoči svedočenja pred Obaveštajnim odborom Predstavničkog doma Kongresa.

Paralelno sa tim Zelenski je rekao da nije trebalo objaviti u javnosti komentare koje je izneo u razgovoru sa Trampom, ali da se ne plaši transkripta. On je, istovremeno, minimalizovao značaj ukrajinske istrage o Bajdenu, rekavši da je to jedan od mnogih slučajeva o kojima je pričao sa liderima drugih zemalja.

U izveštaju uzbunjivača se pominje, kao i u transkriptu prethodnog dana, da je Tramp pomenuo da njegov državni tužilac Vilijam Bar i lični advokat Rudolf Đulijani mogu doprineti istragama koje je od Kijeva tražio.

U međuvremenu, zvaničnici američkog Ministarstva pravde su, prema pisanju dnevnika "Vašington post", obustavili istragu o komunikacijama predsednika SAD s ukrajinskim kolegom. Svega nekoliko nedelja pošto su obaveštajni zvaničnici zatražili od Ministarstva i FBI istragu letošnjih razgovora Trampa i Zelenskog, šef odeljenja za kriminal utvrdio je da nema dovoljno povoda da čak i pokrene istragu.


PROČITAJTE JOŠ: UDARAC DEMOKRATAMA: Američko ministarstvo pravde napustilo istragu o Trampu i Zelenskom

"HILjADU ODSTO"

TRAMP je zatražio da Kijev diskredituje Evropljane, naročito Nemačku, jer ne čine mnogo za Ukrajinu, dok su "SAD jako, jako dobre". Zelenski se saglasio: "Ne samo sto odsto, već hiljadu odsto. Razgovarao sam s Angelom Merkel i Makronom i rekao da ne čine koliko bi trebalo, posebno kada se radi o zapadnim sankcijama prema Rusiji zbog aneksije Krima", kazao je Zelenski i dodao da "iako bi EU trebalo da bude najveći partner, ispada da su to SAD".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije