Inicijativa Moskve za premeštanje sastanaka UN iz Njujorka

Tanjug

26. 09. 2019. u 19:07

Иницијатива Москве за премештање састанака УН из Њујорка

Foto: EPA

Moskva je pokrenula inicijativu da pojedini skupovi u okviru UN ne budu održani u Njujorku ili na teritoriji SAD, kao odgovor na uskraćivanje viza nekim članovima ruske delegacije za zasednje Generalne skupštine UN
Moskva je pokrenula inicijativu da pojedini skupovi u okviru Ujedinjenih nacije ne budu održani u Njujorku ili na teritoriji SAD, kao odgovor na uskraćivanje viza nekim članovima ruske delegacije za zasednje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.


"Kao odgovor na taj potez već smo pokrenuli pitanje da, na primer, sednica Prvog komiteta Generalne skupštine UN ili Komisije o razoružanju ne bude održana u Njujorku ili na teritoriji SAD. Videćemo kako će reagovati drugi članovi međunarodne zajednice. Nije samo da Rusija strada od američke nadmenosti, koja prelazi u apsolutno nedostojnu farsu", rekao je Rjabkov za magazin "Međunarodni život".


Ističući da se problem razbuktao, Rjabkov je rekao da više nije u pitanju samo to što SAD zanemaruju apstraktno međunarodno pravo, već i konkretne obaveze države koja je 1947. godine prihvatila da sedište UN bude na njenoj teritoriji i koja je potpisala odgovarajući sporazum.


"Ne sećam se slučaja da su, uprkos mnogim našim apelima na svim mogućim nivoima ovim povodom, u Vašingtonu zauzeli stav koji u tolikoj meri ignoriše očigledne stvari. To je novi kvalitet zanemarivanja svih normi, novi američki antirekord, kao deo plana za sopstveno pozicioniranje na međunarodnoj areni", naglasio je ruski diplomata.


Pročitajte još: AMERIKA NIJE DALA VIZE RUSKIM POLITIČARIMA: Zaharova: Sramotan potez SAD


Ministar spolljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je ranije da je došlo vreme da se postavi pitanje zbog čega je sedište UN u Njujorku.


On je istakao da će Moskva oštro odgovoriti na odluku SAD da ne izda vize jednom delu ruske delegacije, koja je trebalo da učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

PREMESTIT KOMPLETNO SEDISTE UN IZ NJIJORKA

26.09.2019. 19:46

Dostaje bilo ucenjivanja od strane svetskog zla Nr.1.

Миро Марковић

26.09.2019. 19:57

Свака част министру Лаврову да каже оно што сви мисле али не смеју да зуцну. Сви се сећамо када САД нису хтеле да дају визу Јасеру Арафату. Онда је Скупштина гласала да се заседање УН пребаци у Женеву где је Арафт добио визу и све је било уреду. То може и сада да се уради, само што нека снажна држава на томе мора да инсистира. Слабе државе су "ситне рибице" и оне се ни зашта не питају. Време је да се каубојима ставим улар на врат и зенгије у уста. Доста је било малтретирања.

vladimir

27.09.2019. 22:08

Imam utisak da vam smeta moje predvidjanje i REŠENJE planetarne krize, koje jedan "beznačajni" čitalac piše za vaše novine! I umesto da ste ponosni, jer NIKO pre mene, od javnih ličnosti to nije imao ni u podsvesti, dolazi upravo iz najjače planetarne sile sveta - Rusije! Vama to smeta, i ja bih vam pretio, jer sa nezadovoljan, da sam Djilas, Obradović ... i ini ali sam civilizacijski otvoren i opredeljen, bez "demokratskog" apostrofa i mnogo godina ispred takvih!