Rusija će odgovoriti na sankcije SAD recipročnim merama

Tanjug

17. 05. 2019. u 13:53

Русија ће одговорити на санкције САД реципрочним мерама

Foto Tanjug/Ap

U sankcije SAD po "zakonu Magnicki", protiv Specijalnog tima za brzu reakciju u Tereku uključeni su i osumnjičeni za smrt Sergeja Magnickog i ruskog opozicionog lidera Boris Nemcova
Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da će na sankcije SAD protiv čečenske grupe i pet pojedinaca, uključujući najmanje tri Rusa, zbog navodnih kršenja ljudskih prava, uzvratiti "recipročnim merama".

SAD su u četvrtak izrekle ove mere protiv Specijalnog tima za brzu reakciju u Tereku, u Čečenskoj Republici, i još petoro ljudi zbog optužbi za kršenje ljudskih prava, uključujući i vansudska ubistva i mučenje LGBT osoba, prenosi Rojters.

Pročitajte još:Putin Pompeu: Nadam se obnovi rusko-američkih odnosa

U sankcije SAD po "zakonu Magnicki", protiv Specijalnog tima za brzu reakciju u Tereku uključeni su i osumnjičeni za smrt Sergeja Magnickog i ruskog opozicionog lidera Boris Nemcova.

Zakon Magnicki iz 2012. godine nosi ime 37-godišnjeg ruskog revizora i podrazumeva zabrane viza i zamrzavanje imovine zvaničnika povezanih s njegovom smrću u zatvoru 2009. godine.

Pročitajte još:SASTANAK U SOČIJU: Nepoverenje da ostane iza nas

Mere su sprovedene i protiv Jelene Trikulje i Genadija Karlova, članova Istražnog komiteta Rusije, za kojeg SAD tvrde da je "učestvovao u naporima da se prikrije pravna odgovornost za zatvaranje, zlostavljanje i smrt Magnickog".

Abuzajed Vismuradov, komandant Specijalnog tima, optužen je da je odgovoran za vansudska ubistva, mučenje ili druga teška kršenja međunarodno priznatih ljudska prava "protiv onih koji pokušavaju

da otkriju ilegalne aktivnosti zvaničnika ruske vlade".

Prema agenciji, Ministarstvo finansija SAD navelo je da je Vismuradov komadovao operacijom u kojoj su "nelegalno lišene slobode i mučene osobe na osnovu njihovog stvarnog ili pretpostavljenog LGBT statusa".

Ministarstvo je saopštilo da je Sergej Kosjev, kao šef kaznene kolonije u Republici Kareliji, odgovoran za vansudska ubistva i mučenje, a peta osoba, Ruslan Geremejev, optužen je za delovanje u vansudskim ubistva i mučenjima u ime šefa Čečenske republike Ramzana Kadirova.

Nemcov, jedan od najglasnijih kritičara predsednika Vladimira Putina, ubijen je u blizini Kremlja 2015. godine.

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da su sankcije SAD prema Zakonu o Magnickom "u suprotnosti s međunarodnim pravom", i da će Rusija odgovoriti "recipročnim merama".

Magnicki je uhapšen i umro pošto je otkrio šemu utaje poreza od 260 miliona dolara, prema vlastima SAD.

Njegova pristalice kažu da ga je ruska država ubila tako što mu je uskratila adekvatnu medicinsku negu nakon što je uhapšen zbog optužbi za utaju poreza. Kremlj negira te tvrdnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije