Iran nije zainteresovan za eskalaciju tenzija u regionu, ali ima pravo da se brani, poručio je ambasador te zemlje u UN Madžid Taht Ravanči.

"Nismo zainteresovani za eskalaciju tenzija u našem regionu. Ako nešto pođe po zlu, svi gube", rekao je Ravanči u intervjuu za američku neprofitnu medijsku stanicu Nešenel pablik rejdio (NPR).

Pročitajte još: Tanker „probio” američke sankcije i stigao u Kinu

On je, ipak, naglasio da Iran ima pravo da bude spreman i da se brani, i optužio SAD i zemlje u regionu da šire "lažne optužbe" o Iranu, prenosi AP.

Na Bliskom istoku došlo je do porata napetosti pošto su SAD objavile da povlače osoblje iz svoje ambasade u Iraku zbog "eksalacije tenzija sa Iranom", dok su Nemačka i Holandija odlučile da obustave vojnu obuku u Iraku, a Kuvajt da podigne pripravnost vojske na najviši nivo.

Pročitajte još: Zarif: Iran posvećen nuklearnom sporazumu iz 2015, uprkos SAD

Upozorenje SAD usledilo je pošto je Vašington prošle nedelje saopštio da je otkrio navodne nove pretnje iz Irana Amerikancima i američkim interesim, prenosi AP.

Ujedinjeni Arapski Emirati nedavno su saopštili da su četiri naftna tankera kod istočne obale te zemlje bili meta sabotaža, dok su pobunjenici u Jemenu, saveznici Irana, izvršili koordinisani napad dronom na Saudijsku Arabiju.