Plutajuća nuklearna elektrana osvetljavće Kinu

Tanjug

ponedeljak, 25. 03. 2019. u 23:59

Плутајућа нуклеарна електрана осветљавће Кину

Twitter Florida Post@post_florida

Izgradnja prve kineske plutajuće nuklearne elektrane počeće ove godine, kaže Luo Ći, šef Kineskog instituta za nuklearnu energiju

Izgradnja prve kineske plutajuće nuklearne elektrane počeće ove godine, kaže Luo Ći, šef Kineskog instituta za nuklearnu energiju (NPI).

To će biti morska platforma opremljena sa manjim nuklearnim reaktorima, koji mogu da obezbede električnu energiju i toplotu za oblasti kojima je pristup otežan, kao što su zabačena područja, ostrva i naftne i gasne platforme, rekao je Luo za Global Tajms.

Napomenuo je da plutajuća nuklearna platforma, koja ne zauzima puno prostora, neće biti ugrožena zemljotresima i da neće stvarati zagađenje. Platformu će graditi Kineska državna nuklearna korporacija (China National Nuclear Corporation, CNNC), prenosti Raša tudej.

Gu Đuen, generalni direktor CNNC-a, rekao je ranije da se korporacija priprema za izgradnju plutajuće nuklearne elektrane u priobalnom delu istočne kineske provincije Šandong. On nije izneo detalje projekta, rekavši da su informacije, uključujući i obim investicije, još uvek nepoznati.

Kineski mediji su, međutim, ranije spekulisali s podatkom da će platforma koštati 14 milijardi juana (2,1 milijardu dolara) i da će biti puštena u pogon 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije