Nemački ambasador Šib svečano otvorio Oktoberfest u Beogradu

Tanjug

petak, 05. 10. 2018. u 22:01

Немачки амбасадор Шиб свечано отворио Октоберфест у Београду

Foto Tanjug / AP

Tradicionalnim otvaranjem prvog bureta piva pomoću slavine i čekića, nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ozvaničio je večeras početak 3. AHK Oktoberfesta u Beogradu

Tradicionalnim otvaranjem prvog bureta piva pomoću slavine i čekića, nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ozvaničio je večeras početak 3. AHK Oktoberfesta u Beogradu.

U originalnom bavarskom ambijentu, uz nemačko i domaće točeno pivo, bavarske perece i kobasice, nošnju poznatu kao dirindl, posetioci su mogli da osete originalni duh Oktoberfesta iz Minhena, prilagođen domaćem podneblju.

Šib je rekao da su dobar imidž nemačke privrede u Srbiji i tradicija slavljena Oktoberfesta u Beogradu prve dve stvari koje je saznao za mesec dana od kada je na novoj dužnosti u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: "Oktoberfest" stigao u glavni grad

"Lepo je što se Dan nemačkog jedinstva, koji se slavio pre tri dana, nadovezao na Oktoberfest i ovo veče je vrhunac naše trodnevne proslave", rekao je nemački ambasador.

Šib, koji dolazi iz nemačke pokrajine Saksonije, izrazio je zadovoljstvo što mu se prvi put pruža prilika da otvori bure piva na Oktoberfestu u Beogradu.

Poručio je da nemačka privreda ima razloga da slavi zajedno sa Srbijom, jer je poslednjih 12 meseci dostignuta cifra od 50.000 zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji, te da se razvija i trgovinska razmena koja je dostigla četiri milijarde evra.

"Siguran sam da će se ovaj pozitivni trend razvijati i narednih 12 meseci i da će se zadržati", rekao je Šib. Posetiocima su i potpredsednik Nemačko-srpska privredne komore Udo Ajhlinger i direktor komore Martin Knap poželi prijatno veče. Za dobro raspoloženje pobrinuo se Dejan Petrović Big bend koji je specijalno za ovu priliku izveo i tradicionalne bavarske muzičke kompozicije.

Održano je i takmičenje u držanju krigli i brzom ispijanju piva, a simboličnim donacijama za kupovini krigli posetici su podržali Udruženje dece obolele od malignih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije