Tajlandski dečaci u video-snimku poručuju da su dobro

Tanjug

subota, 14. 07. 2018. u 13:17

Тајландски дечаци у видео-снимку поручују да су добро

Foto Tanjug-AP

Tajlandske vlasti objavile su danas video-snimak na kojem nedavno spaseni dečaci iz bolnice poručuju da se osećaju dobro

Tajlandske vlasti objavile su danas video-snimak na kojem nedavno spaseni dečaci iz bolnice poručuju da se osećaju dobro.

Na snimku koji je napravljen u petak, a objavljen danas na konferenciji za novinare, vidi se da dečaci i dalje nose hirurške maske kako ne bi zadobili infekciju, ali lekari najavljuju da će ih uskoro skinuti.

Ministar zdravlja Pijasakol Sakolsatajatom koji je vodio konferenciju u bolnici u Čjang Raju rekao je da se očekuje da svih 12 dečaka i njihov trener budu otpušteni u četvrtak.

PROČITAJTE JOŠ: Dečake spasla meditacija, pećina postaje muzej

"Svih 13 osoba je fizički snažno. Kada je reč o infekcijama, lekarskim pregledima je u prvim danima utvrđeno da neki imaju manju upalu pluća, ali sada je sve u redu", rekao je Pijasakol. Takođe se nekoliko njih oporavilo od manjih infekcija pluća i srednjeg uha.

Većina dečaka snimljena je kako sede na bolničkim krevetima, deluju opušteno i započinju svoje kratke izjave tradicionalnim tajlandskim pozdravom rukama sklopljenim na grudima, a neki su podigli i dva prsta u znak pobede ili desni palac.

PROČITAJTE JOŠ: Prvi snimak dečaka u karantinu na Tajlandu, snažni su i mašu kroz staklo (VIDEO)

"Zdravo, moje ime je Biv. Dobro sam. Želim da se zahvalim svima koji su brinuli", rekao je 14-godišnji Ekarat Vongsukčan koji je podigao obe ruke zauzevši bokserski pobednički stav, dok se u sobi začuo smeh.

Svi dečaci zahvalili su se za podršku koja im je pružena prethodnih dana, prenosi Rojters.

Na pitanje kamermana šta vole da jedu oni odgovaraju - "blago kuvane svinjske nogice sa pirinčom, pržena hrskava svinjetina, pečena crvena svinjetina, suši, šnicla".

Adul Samon, 14-godišnji izbeglica poreklom iz Mijanmara koji je i jedan je od mnogih učenika za koje se kaže da su bez domovine, rekao je na tajlandskom a zatim i na engleskom: "Zdravo, ja sam Adul. Sada sam dobro. Puno vam hvala".

On je možda najpoznatiji od ovih dečaka, jer je njegovo znanje engleskog jezika bilo ključno tokom kompliovane operacije spasavanja.

Ministar zdravlja kaže da je mentalno zdravlje dečaka danas dobro.

"Iako će za koji dan otići iz bolnice, oni još nisu dovoljno jaki kao zdrave osobe, već treba da se odmaraju i jačaju zdravlje i telo", rekao je on.

U saopštenju iz bolnice kaže se da dečaci nastavljaju da se oporavljaju, ali da ostaju podložni infektivnim bolestima.

Da bi izbegli mentalni stres, trebalo bi narednih mesec dana da provode samo sa porodicom i prijateljima, izbegavaju susrete sa medijima koji bi mogli da izazovu simptome poremećaja i posttraumatski stres, navode lekari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije