Netanjahu pohvalio izraelski napad na pojas Gaze, zapretio Iranu

Beta

30. 05. 2018. u 20:40

Нетанјаху похвалио израелски напад на појас Газе, запретио Ирану

Foto Tanjug,AP Photo

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas izjavio da je izraelska vojska zadala "najteži udarac terorističkim grupama" u pojasu Gaze za više godina

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas izjavio da je izraelska vojska zadala "najteži udarac terorističkim grupama" u pojasu Gaze za više godina." Od juče su IDF (Izraelske odbrambene snage) snažno uzvratile na vatru iz pojasa Gaze i pogodile desetine terorističkih meta u najjačem udaru posle više godina", rekao je Netanjahu


On je optužio Hamas i Islamski džihad da su ispalili oko 200 raketa i minobacačkih projektila od utorka ujutro, upozorivši te palestinske ekstremističke organizacije da će "skupo platiti" ako ponove napad.


"Režim Hamasa, Islamskog džihada i drugih terorističkih organizacija inspirisanih Iranom su odgovorni za eskalaciju", izjavio je izraelski premijer.


PROČITAJTE JOŠ: Netanjahu: Prodaja aviona jača veze s Hrvatskom


Napadi su prestali, a Hamas koji vlada Gazom je izjavio da je dogovor o prekidu vatre postignut uz posredovanje Egipta.


Izrael je, međutim, porekao postizanje dogovora, ali je jedan neimenovani visoki izraelski vojni zvaničnik na koga se pozivaju izraelski mediji, nagovestio da je postignuto razumevanje da izraelska vojska neće napadati Gazu ako odatle ne bude napada na Izrael.


Izraelske vazduhuplovne snage napale su objekte Hamasa i Islamskog džihada dvaput u utorak i jednom jutros što je bila najveća akcija od rata u pojasu Gaze 2014. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Uhapšen bivši Netanjahuov portparol i još jedan saradnik


U izraleskim napadima nije bilo žrtava, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi.


Netanjahu je najavio da sledeće nedelju putuje u Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju da razgovora o nuklearnom sporazumu s Iranom i iranskom učvršćivanju u susednoj Siriji.


On je ponovo zapretio da Izrael neće dozvoliti nuklearno naoružavanje Irana, niti iransko vojno prisustvo u susednoj Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije