Izjava američkog predsednika Donalda Trampa o ciljevima SAD u Siriji i „sramoti“ Rusije nema nikakve veze sa realnošću - sramota treba da bude Ameriku zbog toga što je rasparčala Jugoslaviju, razdrobila Libiju, kao i zbog rata u Iraku, izjavio je šef Komiteta Državne dume Rusije za bezbednost i odbranu Leonid Slucki.

Trampovi motivi, kako je rekao Slucki, više su nego jasni - SAD žele da pripišu sebi pobedu nad terorizmom i istovremeno umanje učinak Rusije i njenih partnera kada je reč o pronalasku rešenja za sirijski krizu.

- To, međutim, nema nikakve veze sa realnošću. Rusija se, za razliku od SAD, u Siriji nalazi kako bi pružila pomoć u borbi protiv terorističke organizacije IS, čije je stvaranje, uzgred budi rečeno, inicirala Amerika svojom politikom na Bliskom istoku - rekao je on. Slucki je podsetio i da Rusija sve što čini u Siriji čini na zakonskim osnovama, na zvanični zahtev sirijskih vlasti.

- Mi smo se borili i borićemo se protiv terorista, ne pokušavamo nasilnim putem da oborimo režim u skladu sa sopstvenim geopolitičkim interesima, dok je Amerika sve vreme pokušavala da rasturi zemlju na delove, ne mareći za njene građane - istakao je Slucki.

Prethodno je Tramp rekao da se SAD u Siriji nalaze samo sa jednim ciljem - da reše problem IS-a, nakon čega će se vratiti kući. Takođe je rekao da je „sramota“ to što Rusija i Iran čine u Siriji.

- To što su Rusija, Iran i Sirija nedavno sproveli je humanitarni bezobrazluk. Mi smo tamo samo sa jednim ciljem - da rešimo pitanje IS-a i da se vratimo kući. U principu smo svoj zadatak ispunili, ali to što su te tri zemlje učinile je sramota - rekao je Tramp.