Britanija tajno osavremenjuje svoje nuklearne podmornice (VIDEO)

Novosti online

13. 06. 2016. u 21:01

Британија тајно осавремењује своје нуклеарне подморнице (ВИДЕО)

Foto: printscreen YouTube

Britanija tajno osavremenjuje svoj arsenal nuklearnog oružja „Trajdent“ i razvija potpuno nove bojeve glave. Britanski parlament tek treba da pristane na ovo unapređivanje
Britanija tajno osavremenjuje svoj arsenal nuklearnog oružja „Trajdent“ i razvija potpuno nove bojeve glave, navodi se u izveštaju Nuklearne informativne službe (NIS). Međutim, britanski parlament tek treba da pristane na ovo unapređivanje.

Ustanova za atomsko oružje u Berkširu, gde se prave i održavaju britanske nuklearne bojeve glave, radi na programu osavremenjavanja sadašnjih bojevih glava tipa „Trajdent“ i proizvodnju moćnije i preciznije nuklearne bojeve glave „Mark 4A“, navodi se u istraživanju nezavisnog tela.

Piter Bert iz NIS-a izjavio je da će „program modifikacije bojeve glave ’Mark 4A‘ omogućiti bojevoj glavi ’Trajdent‘ da i dalje radi do sredine ovog veka, a mnogo novca se troši da se utre put za razvoj nove generacije bojevih glava koje će biti u upotrebi i duži vremenski period“.

Zajednička radna grupa SAD i Velike Britanije ustanovljena je da bi se omogućila saradnja na programima, a nove bojeve glave testirane su u Sandija nacionalnoj laboratoriji u SAD.

U izveštaju se navodi da troškovi i raspored programa nisu objavljeni Parlamentu.

Međutim, modifikovana bojeva glava pomenuta je u pismu na sajtu Ministarstva odbrane od 2. jula 2014. godine.

U pismu se govori da će dr Pol Holinshed biti odgovoran za „program održavanja nuklearnih bojevih glava“ i za „početak proizvodnje Mk4A u skladu sa Planom proizvodnje ’Trajdenta‘“.

U izveštaju se navodi da je u Ustanovi za atomsko oružje 85 miliona funti (124 miliona dolara) već potrošeno na istraživanje modela novih bojevih glava.

Očekuje se da će do kraja godine Vlada da podnese Donjem domu Parlamenta predlog za zamenu postojeće flote podmornica „Trajdent“ sa četiri nova broda. Vlada je navela da će oni koštati 31 milijardu funti, ali da je osnovala fond za nepredviđene izdatke od deset milijardi funti.

Ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše ukupne troškove programa „Trajdent“ na osnovu poverljivosti podataka.

„Vlada je posvećena ostvarivanju minimalnog kontinuiteta odvraćanja na moru da bi sprečila najekstremnije pretnje za Veliku Britaniiju i zaštitila naše vitalne interese. Odluka o zamenjivanju bojevih glava biće doneta kada bude bilo potrebno“, rekao je portparol Ministarstva za Gardijan.

U izveštaju se navodi da je Ustanova za nuklearno oružje važan nacionalni resurs u smislu svoje naučne eskpertize i opreme i veliki lokalni poslodavac koji značajno doprinosi lokalnoj privredi.

Takođe se dodaje da će verovatnoća potpunog zatvaranja biti niska ukoliko program „Trajdent“ bude otkazan.

U ponedeljak su aktivisti protiv nuklearnog oružja započeli jednomesečnu blokadu postrojenja u Berkširu, tvrdeći da Parlament krajem godine ne treba da dozvoli da oružje bude osavremenjeno.

Tokom juna pristalice Kampanje za nuklearno razoružanje pridružiće se aktivistima iz Berkšira i grupama širom Evrope kako bi „blokirale, okupirale i poremetile“ bazu za proizvodnju oružja.(Izvor: sputniknews.com)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

pera borin

14.06.2016. 06:31

A sta oni rade javno?Osim kada osuju paljbu po Srbiji i Srbima,Kini i Kinezima,Rusiji i Rusima,Severnoj Koreji i njihovom rukovodstvu(ovde morate biti oprezni!Jos nikada niko nije kritikovao Korejanski narod!?Samo"Diktatora"i sledbenike!).Za ostale ce se opredeliti u hodu.Bila to Libija,Irak,Sirija ili ti bilo sta i ko drugi.Evo sada,vec,pocinju i sa Vucicem.I ne samo oni.E takve stvari ne rade tajno.I sto je najvaznije!Sve sto oni i njima slicni rade,sve je u redu.Samo da to isto ne rade Rusi.

BlagoMeni

14.06.2016. 08:28

Tajno?Pa u svakom listu ove planete se moglo da cita o tome, sada i ovde. Ako javnost vec toliko zna, koliko li znaju tajne sluzbe?Sta je tu jos tajno? :-)

E bratac

14.06.2016. 15:33

@BlagoMeni - Pa kakav naslov da stave, a da bude interesantno? Po ovom Novosti online su veća špijunska firma u kompletu od Mosada, FSB, FBI, MI6... ahahahaha