Holandija: Izvinjenje Indoneziji zbog masovnih ubistava

Tanjug

12. 09. 2013. u 17:39

Holandske vlasti uputile su zvanično, javno izvinjenje zbog hiljada masovnih pogubljenja koja je holandska vojska izvršila u svojoj bivšoj koloniji Indoneziji

Holandske vlasti uputile su zvanično, javno izvinjenje zbog hiljada masovnih pogubljenja koja je holandska vojska izvršila u svojoj bivšoj koloniji Indoneziji.

Ambasador Holandije u Indoneziji Tjerd de Zvan, izvinio se zbog "ekscesa koje su počinile holandske snage" između 1945. i 1949. godine, kada je Indonezija postala nezavisna.

Izveštaj Ujedinjenih nacija iz tog perioda osudio je ubistva koja je vršila holandska vojska kao smišljena i neosnovana, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Izvinjenje je ranije stiglo i iz Haga, koji je platio odštetu u nekim slučajevima, ali ovo je prvi slučaj da su holandske vlasti to učinile javno, zvanično i sveobuhvatno.

Ceremonija na kojoj je izvinjenje upućeno održana je u holandskoj ambasadi u Džakarti, u prisustvu nekoliko rođaka žrtava i diplomatskog osoblja.

Događaju nije prisustvovala nijedna udovica žrtava, jer ili žive u Sulaveziju ili su suviše stare i bolesne da bi putovale do Džakarte.

"Holandska vlada je svesna da snosi posebnu odgovornost za udovice žrtava masovnih pogubljenja u Indoneziji. Ponekad je važno smoći snage da se pogleda unazad, kako bismo jedni druge mogli da psogledamo u oči i zajedno nastavimo dalje - a tome služi i ova javna ceremonija izvinjenja", rekao je ambasador Zvan.z

Sukobi između holandske vojske i Indonežana počeli su 1945. godine, a najgori zločini počinjeni su u oblasti Južni Sulavezi.

U januaru 1947. najmanje 200 Indonežana muškog pola je pogubljeno, ispred zgrade lokalne vlade, a iste godine holandske vlasti ubile su više od 150 ljudi u selu Balongsari koje se tada zvalo Ravagede.

Posle dva sudska procesa u Holandiji, udovicama nekih od žrtava isplaćeno je oko 20.000 evra.

Nijedan holandski vojnik nije odgovarao za ubistva.

Holandija je konačno priznala nezavisnost Indonezije 1949. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije