JEDANAEST IZGUBLJENIH DANA: Kako je nakon drugog, usledio 14. septembar?

Novosti online

18. 03. 2021. u 12:23

ŠEST i po miliona Britanaca otišlo je 2. septembra 1752. godine na spavanje i probudilo se 14. septembra.

ЈЕДАНАЕСТ ИЗГУБЉЕНИХ ДАНА:  Како је након другог, уследио 14. септембар?

Foto: AP

Kako je Britanija prešla sa julijanskog na gregorijanski kalendar

Parole Britanac bile su svuda, "vratite nam naših 11 dana". Tih 11 dana jednostavno su preskočeni kada je Britanija prešla sa julijanskog na gregorijanski kalendar. Razlog za to bila je želja da se uskladi sa većim delom Evrope.

Gregorijanski kalendar je danas "međunarodni" a nazvan je po papi Grguru koji ga je prvi predstavio 1582. godine.

Britanija je 1752. godine pratila julijanski kalendar, a njega je prvi put primenio Julije Cezar 46. godina pre nove ere. Ipak, ovaj kalendar je imao ugrađenu grešku od jednog dana na svakih 128 godina, zbog pogrešnog računanja solarne godine.

Ovo je uticalo na datum Uskrsa, koji se tradicionalno obeležavao 21. marta, a počeo je da se udaljava od prolećne ravnodnevnice svake naredne godine.

Gregorijanski kalendar, predstavljen je kao mogućnost prevazilaženja ovog problema. Kalendar su prvo prihvatile Francuska, Poljska, Portugal i Španija, 1582. godine. Poslednja država koja je zvanično prešla na ovaj sistem bila je Turska, 1. januara 1927. godine.

Foto: Printskrin jutjub

 

Akt o kalendaru iz 1750. godine prvi put je britanskoj imperiji predstavio gregoijasnki kalendar i tako doveo zemlju u red sa ostalim državama zapadne Evrope. Njegovo uvođenje nije bilo jednostavno.

To je značilo da je 1751. godina morala da traje samo 282. dana, od 25. marta do 31. decembra.

Godina 1752. počela je 1. januara. Međutim, i dalje je ostao problem usklađivanja kalendara koji se koristi u Engleskoj sa onim koji se koristi u Evropi. Bilo je potrebno ispraviti ga za 11 "izgubljenih" dana. Odlučeno je da je u sredu 2. septembra 1752. godine usedi četvrtak 14. septembar.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili