"BACAJU" MILIONE NA FOSILE: Velike aukcije u „Sotbiju“ i „Kristiju“, za kosti ti-reksa 6 MILIONA dolara, Botičeli - 80 MILIONA!

D.B.M.

27. 09. 2020. u 10:25

LjUBITELjI umetnina, dijamanata, legendarnih „Bitlsa“, ali i dinosaurusa naročito oni punijeg džepa, sa nestrpljenjem iščekuju nekoliko aukcija u dve najveće svetske aukcijske kuće „Sotbi“ i „Kristi“.

БАЦАЈУ МИЛИОНЕ НА ФОСИЛЕ: Велике аукције у „Сотбију“ и „Кристију“, за кости ти-рекса 6 МИЛИОНА долара, Ботичели - 80 МИЛИОНА!

Foto: Depositphotos

Mnogima je neverovatno na šta neki milijarderi troše svoje bogatstvo: fosili dinosaurusa možda još ne mogu da se porede sa umetničkim delima, ali rast tražnje znači da i cene ubrzano rastu. Interesovanje Leonarda Dikaprija, Rasela Kroula i Nikolasa Kejdža za fosilne ostatke, uticalo je da se kupci na aukcijama otimaju za njih. Očekuje se da će jedan od najvećih i najkompletnijih skeleta Tiranosaurus reksa koji će biti ponuđen 6. oktobra na aukciji kuće „Kristi“ dostići cenu od šest do osam miliona dolara. Skelet nazvan Sten star je 67 miliona godina.

Predstavnik „Sotbija“ Gari Šuler primetio je da je sve više ljudi shvatilo da nešto staro milijardu godina i veličine lizalice, može da ima vrednost kao Rembrantov autoportret. Jedan od najređih dijamanata na svetu, veličine jajeta biće ponuđen na aukciji „Sotbija“, koja će se održati sledećeg meseca u Hong Kongu. Očekuje se da će dostići cenu od 30 miliona dolara. Dijamant od 102,39 karata drugi je po veličini ovalni dijamant ove vrste koji je ponuđen na aukciji. Otkriven je u rudniku Viktor u Ontariu u Kanadi 2018. godine, a sečen je i poliran više od godinu dana.

Prava poslastica za bogate kolekcionare je portret nepoznatog plemića koji je u kasnom 15. veku naslikao čuveni renesansni slikar Sandro Botičeli, čija je početna cena 80 miliona dolara. U januaru sledeće godine će se naći na Sotbijevoj aukciji u Njujorku, a procenjuje se da bi cena mogla da premaši sto miliona, jer u svetu, barem koliko je poznato, postoji samo 12 portreta koje je uradio renesansni majstor. Zanimljivo je da je sadašnji vlasnik sliku kupio na jednoj aukciji 1982. godine za malo više od milion dolara.

Foto: Wikipedia

„Sotbi“ je povodom obeležavanja pola veka od raspada „Bitlsa“ tokom septembra ponudio uspomene od školskih dana do kraja karijere čuvene liverpulske četvorke. U onlajn prodaji su predmeti koji obuhvataju čitavu izvođačku karijeru benda, a procenjena vrednost potpisane kopije prvog singla „Love Me Do“, je između 15.000 i 20.000 funti. U ponudi su se našle i naočare koje su pripadale Džonu Lenonu čija je vrednost izmđu 30.000 i 40.000 funti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!