REDOM UBIJALI SVE SRBE KOJI SU UMAKLI "OLUJI": Za likvidaciju 1.228 civila tokom i posle hrvatske zločinačke akcije niko nije odgovarao

Slađana Matić

31. 07. 2022. u 09:00

U ZLOČINAČKOJ akciji hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine i nekoliko meseci posle nje, ubijeno je 1.228 srpskih civila. Među tim žrtvama 553 su žene, od kojih su 450 bile starije od 60 godina.

РЕДОМ УБИЈАЛИ СВЕ СРБЕ КОЈИ СУ УМАКЛИ ОЛУЈИ: За ликвидацију 1.228 цивила током и после хрватске злочиначке акције нико није одговарао

Petrovačka cesta svedok strahota, Foto Printskrin

Takođe, tog avgusta i septembra 1995. godine nestalo je i 526 pripadnika srpskog naroda, od kojih su 266 bile žene. O njima se ni danas, 27 godina kasnije, ništa ne zna.

Ove stravične zločine iz evidencije Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", koji su proteklih godina popisali do sada otkrivena imena ubijenih i nestalih Srba, Hrvatska nema nameru ni da istražuje, a kamoli da procesuira odgovorne za najsuroviju likvidaciju i mučenja nedužnih civila. Naprotiv, kada je Srbija nedavno podigla optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za zločine na Petrovačkoj cesti i Svodnoj u kojima je ubijeno 13, a ranjeno 24 ljudi, Zagreb je reagovao pretnjama Beogradu i silnim lažima na račun naše države i predsednika.

Preživeli članovi porodica na stotine mučki likvidiranih Srba za sve ove godine nisu dočekali pravdu, da oni koji su ubijali i masakrirali njihove majke, očeve, braću, konačno odgovaraju za ratne zločine. Niti su odgovarali direktni izvršioci, niti oni koji su naredili te likvidacije samo sa jednim ciljem - da se Srbi zastraše i nikada više ne vrate na svoja imanja i u svoje kuće. Poruka je bila - "ko ostane ili se vrati, čeka ga metak".

Nažalost, zločin na Petrovačkoj cesti nije jedini koji su nad golorukim ljudima počinili hrvatski vojnici, a neke od njih zabeležile su i ekipe Ujedinjenih nacija, koje su posle "Oluje" bile na terenu, evidentirale i fotografisale ubijene srpske civile.

Foto UN

Tela brutalno likvidiranih Srba u svojim selima u severnoj Dalmaciji, Foto UN

Foto UN

Među dostupnom dokumentacijom u koju su "Novosti" imale uvid su i zločini nad 40 Srba ubijenih u svojim selima u severnoj Dalmaciji.

U notesima predstavnika UN tako je, između ostalog, ostalo zapisano da su nekoliko dana nakon ulaska hrvatskih vojnih snaga u Knin i u toku pljačke srpske imovine, ubijeni Ilija Milivojević (57) i njegov slepi otac Mile Milivojević (84). Otac je upucan u glavu iz neposredne blizine dok je sedeo u kuhinji, a sin u leđa.

Takođe, u Žagrovcu u zaseoku Dmitrovića 16. avgusta pronađeni su Jovan Dmitrović (55) ubijen u svom dvorištu, a u šumi Stevo Dmitrović (40), upucan najpre u grudi, a onda "overen" u potiljak. Prema srpskim podacima, tada su ubijeni i Dmitar Rašuo (81), Milica Petko (72), Ilija Petko (40), Đuro Rašuo (50), Ika Dondur (65) i Vera Dondur (56). Tim UN pronašao je i dve neidentifikovane osobe u jarku pored puta Knin-Kistanje. Svi ubijeni su bili u civilnoj odeći. Ostalo je zabeleženo i da je u Gračačkom zaseoku Ivanići pronađena ubijena žena od oko 75 godina. Telo je bilo kraj potoka, a nesrećna starica ležala je licem ka zemlji.

Hrvatski vojnici upali su 25. avgusta u Plavno, zaselak Grubori i ubili šestoro civila, a pola sela zapalili. Jovu Grubora (55) zaklali su na livadi dok je čuvao krave i masakrirali mu donji deo lica. Sem njega, Hrvati su ubili i dve krave i psa, čiji su leševi pronađeni pored Jovinog tela. Njega je, inače, pronašao rođak i doneo u kuću gde su ga fotografisali pripadnici UN.

Foto Z. Jovanović

Surovu smrt doživeo je i starina Miloš Grubor (80), ubijen u sobi dok je spavao. Pogođen je mecima u potiljak i u leđa. Tada su ubijene i Marija i Milka Grubor i Savo Đurić. Kasnije je na livadi pronađen i upucan Đuro Karanović (45), kojem su lice i glava bili isečeni i izmasakrirani.

U Golubiću kod Knina 30. avgusta, prema srpskoj evidenciji, pronađeno je 18 ubijenih civila. Strani istražitelji evidentirali su ubistva Branka Radinovića (70), Nikice Radoška (60), Maše Radoško (55), Vase Vacića (77) i Nikice Panića (60). Dva tela su pronađena u vinogradu, a ostali u dvorištima kuća.

U svoju kuću u Kninu, nekoliko dana posle "Oluje", iz obližnjeg sela preselili su se Lazar i Ana Milinković, verovatno misleći da će im tu biti bezbednije. Ali, 2. septembra Lazar je ubijen na kauču, a Anino telo je nađeno kako visi na užetu zakačenom za štok vrata.

Dokumentovan je i zločin u Donjem Lapcu, gde je 6. septembra pronađeno raspadnuto telo neidentifikovanog muškarca. Ubijen je sa tri metka u leđa, dopola zakopan u zemlju i sakriven azbestnim krovnim limovima. Nekoliko dana kasnije, 12. septembra, u zaseoku Rodalice kod Benkovca pronađene su dve starije žene, od kojih je Milica Graovac upucana u glavu. Njihova krv je pronađena u trpezariji i u sobi, gde su najverovatnije i likvidirane, ali su im tela izneta ispred kuće. Istoga dana je u lokvi krvi, ispred svoje kuće u kninskom naselju Riđane nađen Milan Balić (76), upucan iz puške u grudi.

Dokazima o masakrima civila pridružen je i onaj iz sela Kuburići kod Gračaca, gde je 13. oktobra, pored puta u žbunju, pronađeno telo u poodmakloj fazi raspadanja, a 1. novembra u naselju Vuksi kod Knina u bunaru ispred kuće nađeno je telo starice Draginje Vukse (93).

Tokom 1995. vekovna ognjišta napustile stotine hiljada ljudi, Foto Z. Jovanović

MASAKR U VARIVODAMA

U VARIVODAMA kod Kistanja 28. septembra 1995. godine na delu se videlo hrvatsko etničko čišćenje i poruka da se Srbi ne vraćaju. U masakru je ubijeno sedam Berića - Marija (55), Radivoj (69), Jovo (65), Milka (71), Marko (82), Špiro (55) i Jovan (56) i još dvojica meštana, Dušan Đukić (58) i Mirko Pokrajac (84).

Akcioni tim organizacije "Hjuman rajts" 1. oktobra je čuo za taj masakr i sutradan otišao u Varivode. Tamo su otkrili velike krvave mrlje ispred šest kuća. Sledećeg dana su otišli na lokalno kninsko groblje, gde su pronašli nove krstove sa imenima devet seljana iz Varivoda.

SMRT U AUTOMOBILU

SVOJU kuću u "Oluji" u kistanjskom zaseoku Babići nije želela da napusti starica Sava Babić (82). Nju su početkom septembra pripadnici UN posetili i doneli joj humanitarnu pomoć. Tada je bila živa i zdrava i pomogli su joj da stari žuti "fijat" odgura u susednu garažu. Kada su došli tri dana kasnije, zatekli su je mrtvu. Njeno telo je bilo na prednjem sedištu automobila, sa nogama izbačenim napolje, a pored je bio drveni štap. Dva puta joj je pucano u glavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)